Засідання Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при обласній державній адміністрації

05 грудня 2014 року відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при обласній державній адміністрації. Під час засідання було розглянуто наступні питання:

1. Про стан виявлення злочинів у сфері інтелектуальної власності підрозділами Харківського міського управління Головного управління МВС України в Харківській області.

2. Про стан із призупинення митного оформлення товарів за виявленими ознаками порушень прав інтелектуальної власності та заходи Харківської митниці Міндоходів щодо запобігання, виявлення та припинення незаконного переміщення через митний кордон України товарів, що містять  об’єкти права інтелектуальної власності.

За підсумками обговорення зазначених питань членами Координаційної ради відзначено, що з метою виявлення злочинів у сфері інтелектуальної власності дільничними інспекторами міліції районних відділів Харківського міського управління Головного управління МВС України в Харківській області у 2014 році проводились заходи щодо  документування фактів виготовлення та розповсюдження контрафактної продукції. Співробітниками Харківської митниці Міндоходів з початку 2014 року здійснено 162 призупинення митного оформлення товарів  із ознаками порушень прав інтелектуальної власності – у порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс на 30%. Серед актуальних питань залишається необхідність збільшення штатної чисельності спеціалізованого підрозділу митниці, до компетенції якого  відноситься загальний контроль щодо захисту прав інтелектуальної власності. До проблемних питань відноситься  питання надходження  на територію України товарів без торгівельних марок із подальшим нанесенням на ці товари маркування будь-яких торгівельних марок, що призводить до реалізації зазначених товарів під виглядом товарів відомих торговельних марок, що порушує права правовласників та дає можливість підприємствам збільшувати їх вартість.