Урочиста церемонія запуску нового обладнання на твердопаливній котельні

10 лютого у місті Дергачі відбулася урочиста церемонія запуску нового обладнання на твердопаливній котельні, яка була модернізована в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі». Обладнання було встановлено за рахунок гранту Японського агентства з міжнародного співробітництва (JIСА).

В церемонії взяли участь надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні пан Шигекі Сумі, т.в.п. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, радник JICA пан Якото сан (Кентаро Якото), голова Дергачівської районної ради Михайло Бушев, перший заступник голови Дергачівської райдержадміністрації Інна Гаплєвська, Дергачівський міський голова Олександро Лисицький.Переобладнання котельні є завершенням реалізації пілотної фази інвестиційного проекту з впровадження енергозберігаючих технологій, розробленого ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території», яким передбачено перевод 38 котелень ХОКП «ДРІТ» з природного газу на тверде паливо.

В результаті проведеної заміни котельного обладнання економія природного газу по котельні складе 125,7 тис. м3 або 962,9 тис. гривень.

Дана котельня вже опалює Дергачівську гімназію №3, в якій навчається 1500 дітей. Котел працює на пелетах, які виготовляються також на японському обладнанні, яке було раніше поставлено в рамках даного проекту. А саме, в минулому році в місті Куп’янську було запущено пелетний завод (пелетайзер).

«Враховуючи залежність нашої країни від імпортних енергоносіїв, перехід на альтернативне паливо – стратегія нашої держави та обласної адміністрації в тому числі. Хочу подякувати японським фахівцям, представникам агентства JIСА, пану послу за ту добру справу, що вони роблять для нашої країни. Я думаю, що співпраця з японським агентством на цьому не зупиниться і енергозберігаючі проекти в області будуть розвиватися надалі», – зазначив на відкритті Євгеній Шахненко.

«Я щиро вдячна японській стороні за таку необхідну підтримку. Цей проект є дуже важливим для усіх дергачівців, для усіх мешканців області. Адже ми можемо пересвідчитись, що завдяки альтернативним підходам досягається значна економія бюджетних коштів.

Пріоритетом у нашій роботі, як завжди підкреслює голова обласної ради Сергій Чернов, мають бути проекти із впровадження енергозберігаючих технологій», – зазначила Олена Олешко.

«Сьогодні Україна опинилася в складній ситуації, і Японія вже заявила про виділення понад 1,8 млрд. дол. для підтримки України. Енергетична незалежність представлена як один з пріоритетів програми реформ уряду України. Я щиро радий, що завдяки співпраці з японськими агентствами в Харківській області стало можливим використання енергії від біомаси. Мені також приємно, що японські технології були використані для підвищення енергоефективність і досягнення енергонезалежності, до яких прагне Україна», – сказав пан Шигекі Сумі.

У разі одержання позитивного результату від реалізації пілотної фази інвестиційного проекту можлива реалізація другої фази проекту (поставка японською стороною ще 42-х котлів та 2-х пелетайзерів), що надасть можливість скоротити обсяги споживання природного газу в опалювальний період орієнтовно на 9,35 млн. куб.м або 34% від загального обсягу споживання газу ХОКП «ДРІТ» чи 1,1% від загального обсягу споживання газу усіма теплопостачальними підприємствами області.

Також керівники області, району та японська делегація побували у Дергачівській гімназії №3.

Інформація представлена за посиланням на офіційний сайт Харківської обласної державної адміністрації:

http://kharkivoda.gov.ua/uk/news/view/id/24921