Про підсумки участі учнів у Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття»

25-26 березня 2016 року вихованці Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради, учні 11-го класу Ульянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Богодухівської районної ради Харківської області – Яковлєва Анастасія та Олійник Ганна (керівник – Астапова Т.М.), взяли участь у роботі Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» (м. Черкаси).

Учасників конференції з 12 областей України вітали Олександра Фігура, директор Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді Черкаської обласної ради, Віталій Коваль, перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, Оксана Сімушина, заступник начальника управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Наталія Савченко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Василь Мельниченко, голова Черкаської обласної організації спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Навчально-наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе» – ці слова Василя Симоненка стали головним епіграфом конференції. На секційних засіданнях обговорювалися державотворчі процеси на території сучасної України. Схвально оцінені пошукові роботи представників Харківщини, присвячені діяльності Д.І. Багалія на посаді Харківського міського голови у період Першої світової війни та мистецькій боротьбі Леся Курбаса за українську державність (напрямки «Історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності» та «Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури»).

Пізнавальною частиною стала екскурсія пам’ятними місцями м. Черкас.    У колисці незламного козацького духу, столиці України середини XVII століття, «Резиденції Богдана Хмельницького» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» відбулося урочисте нагородження учасників конференції.

Черкащина залишила гарні спогади, а участь у краєзнавчій конференції є кроком до подальшої роботи юних пошуковців.