Про підсумки участі лідерів учнівського самоврядування Харківщини у Всеукраїнському дитячому Форумі «Діти змінюють світ»

З 1 по 2 червня 2016 року  у місті Києві  відбувся Всеукраїнський дитячий Форум «Діти змінюють світ», що проводився за підтримки Президента України в Міжнародний день захисту дітей за ініціативою лідерів учнівського самоврядування та Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, в якому взяли участь члени Харківської обласної ради старшокласників. До делегації від Харківської області увійшли представники і Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус», Харківського району,  м. Ізюм,  лідери Харківської міської організації учнівського самоврядування, Харківського територіального відділення МАН.

У Мистецькому Арсеналі зібралися учасники Форуму – лідери учнівського самоврядування та переможці всеукраїнських олімпіад, члени Малої академії наук з усіх областей України. У тематичних локаціях діти обговорювали питання як школа може навчити свободи; як вчитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною, по-справжньому працювати, по-справжньому навчатись, по-справжньому жити; чи можна в школі навчитись дружби; яку найважливішу мудрість має винести школяр з української школи; як плекати творче мислення в школярів; як може школа допомогти любити життя – бути проактивним і небайдужим.

Глава держави, уважно вислухавши дітей,  наголосив, що саме громадянське суспільство, небайдужі громадяни України, сприяють тому, щоб країна стала привабливішою, більш чистою, демократичною, сильною, економічно розвинутою та справедливою. «Ми будуємо нову країну. Ви є майбутнім України і я пишаюся, що в України є таке красиве, чисте, вільне, патріотичне майбутнє», – звернувся Президент до учасників Форуму.

Діти представили Президентові своє бачення та пропозиції розвитку по кожному із напрямків, бачення майбутнього України. Зокрема, які зміни потрібні у навчальному процесі, аби кожна дитина почувалася у школі комфортно, запропонували своєрідний рейтинг вчителів, що складався б на основі досягнень їх учнів, результатів ЗНО. Учасники дискусій також висловилися за необхідність надання можливості учням самостійно формувати програму навчання у залежності від потреби для подальшого навчання. Порушувалося і питання збільшення ролі та повноважень учнівського самоврядування. Водночас, діти виступали за зближення учнів та вчителів в освітньому процесі – вчитель має бути більше другом і наставником, сприяти розвитку особистостей і підтримувати лідерських рух.

Особливу увагу учасники форуму звертали на питання патріотичного виховання. На їх думку, задля цього у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, її різних куточків, популяризацію вітчизняного туризму. Крім того, діти акцентували на питанні збільшення практичних занять у програмі, вивчення точних наук через творчу подачу.

Президент України Петро Порошенко висловив переконання, що багато питань школи не можуть вирішуватися без учнівського самоврядування.

2 червня 2016 року лідери відвідали Українську академію лідерства, де познайомилися з проектом, який особисто підтримує Президент України.          Під час заходу  відбулася зустріч з архиєпископом Української греко-католицької Церкви Блаженнійшим Любомиром Гузаром, який відповів на запитання учнівської молоді. «Відповідальність – це відповідати собі, що ти робиш заради ближнього. Наші вчинки віддзеркалюються на інших, саме тому потрібно мати обов’язок не лише перед собою, а й перед майбутніми дітьми. Це демократія –  відчувати себе однаково відповідальним за все!».

Учасники зустрічі цікавилися баченням та проблемами взаємодії церкви і  молоді, питаннями своєї участі в процесі розвитку країни, можливостями та способами ефективної самореалізації.