До Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми

        Починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, що був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення громадян  активно допомагати і протидіяти цьому злочину. Боротьба з торгівлею людьми визначена одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини.

       Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. У цій індустрії домінують добре організовані кримінальні синдикати,  одержані прибутки йдуть на фінансування інших різновидів злочинної діяльності, в тому числі торгівлі наркотиками та зброєю. Торгівля людьми є високодохідною і фактично безпечною, з точки зору можливості соціального контролю, сферою діяльності транснаціональних злочинних організацій. Щорічний світовий прибуток кримінального сектору в цій сфері діяльності становить від 5 до 7 мільярдів доларів. За період з 1991 року по 2016 рік в Україні за даними Міжнародної організації з міграції від торгівлі людьми постраждало понад 120 000 українців.

В сьогоднішніх умовах Україна є не тільки країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, а й  країною призначення з високими ризиками внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт на Сході України, як і в аналогічних ситуаціях в інших країнах, сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах. Складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де в міру своєї необізнаності вони  можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Постраждалими від  цього злочину можуть стати і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм. Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу.

За даними Групи експертів Ради Європи з питань боротьби з торгівлею людьми (ҐРЕТА) в Україні відбувається значне зростання кількості випадків торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, починаючи з 2010 року. Серед постраждалих від торгівлі людьми збільшується кількість осіб чоловічої статі, значною залишається кількість неповнолітніх. Поширена серед іншого й торгівля людьми з метою використання жертв торгівлі як донорів для трансплантації органів і тканин, а також для некомерційного рабства в таких формах як примусове заміжжя, примусова вагітність, фіктивне вдочеріння (усиновлення). Також для України залишається актуальною проблема сексуальної експлуатації дітей.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

  1. Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;
  2. Вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;
  3. Вас примушували відробляти неіснуючі борги;
  4. Вас втягнули у злочинну діяльність щляхом примусу, шантажу або насильства – є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Додаткову інформацію  можна  отримати за телефонами Національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0800 505 501 або 527 та Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800 500 335 або 386.

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ БЛИЖЧЕ, НІЖ МОЖЕ ЗДАВАТИСЯ!