18 листопада відзначався Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

18 листопада – Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, що відзначається з 2015 року для привернення уваги до проблеми сексуального насильства над дітьми. Насильство – це те, про що не говорять постраждалі, особливо коли мова йде про сексуальне насильство по відношенню до дітей.
Україна також відзначає цей день, оскільки проблема сексуального насильства не оминає жодну країну і потребує об’єднаних зусиль держави, громадських та міжнародних організацій, для протидії цьому злочину.

Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства в 2012 році, але досі не привела законодавство до відповідних положень Конвенції. Через це українські діти слабко захищені від злочинів сексуального характеру та складають серйозну групу ризику
Щоб запобігти цим злочинам, притягнути кривдників до відповідальності та захистити жертви, Раді Європи та її державам-членам необхідно забезпечити, щоб батьки, викладачі, громадські організації та особи, які приймають рішення, не відвернулися від проблеми, а привернули  до неї увагу, обговорили способи та здійснили практичні кроки до її вирішення.