Лідери Харківської обласної ради старшокласників взяли участь у Всеукраїнському форумі

З 5 по 7 грудня 2017 року в м. Ірпінь Київської області за сприяння Міністерства освіти і науки України та Міністерства молоді та спорту України, з метою формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, виховання громадянської позиції відбувся Всеукраїнський форум учнівського самоврядування «Відповідальне лідерство – шлях до успіху», в якому взяли участь 100 лідерів учнівського самоврядування з усіх регіонів України.

Харківську область на Всеукраїнському форумі учнівського самоврядування представляли члени обласної координаційної ради старшокласників Микита Ноженко (Балаклійський район), Діана Клименко (Дергачівський район) та Артем Ряшин (м. Люботин).

Участь у відкритті заходу взяли заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема, генеральний директор Директорату захисту прав дітей Міністерства соціальної політики Світлана Ільчук та український музикант, фронтмен гурту «Антитіла» Тарас Тополя. Почесні гості згадали власні шкільні роки, перші кроки у суспільній діяльності та закликали учасників бути активними, небайдужими та цілеспрямованими.

Захід дав новий поштовх молодіжному лідерському руху України. 5 грудня 2017 року розпочалась Всеукраїнська акція, спрямована на виховання у молоді особистої та національної гідності, – Форум учнівського самоврядування.

Програмою заходу також було передбачено тематичне обговорення «Учнівське самоврядування: польський досвід та перспективи в Україні» за участі представників Fundacja Civis Polonus (Варшава, Польща); презентацію діяльності та можливостей від партнерських програм і організацій, кращих практик роботи учнівського самоврядування. Так Ольга Напіонтек, доктор із соціології, віце-президент виконавчої ради Польщі, ознайомила учасників із структурою учнівського самоврядування у Польщі, зазначивши, що діти мають право впливати на суспільні справи країни. Досвідом роботи поділились громадські організації: «Global Office», «AIESEC», «Молодіжна правозахисна агенція», «Пласт – національна скаутська організація України», школа «Агенти змін» та  «Let’s do it, Ukraine!».

Під час презентації кращих проектів роботи учнівського самоврядування України лідери  Харківської обласної ради старшокласників представили свій проект «Україна – це Європа!», що впроваджується з 2015 року на Харківщині, та запропонували включити його до плану Учнівської Ліги України на 2018 рік.

Учасники заходу активно попрацювали в тренінговій програмі Української Академії Лідерства «Розвиток особистості та лідерства». Працюючи у групах з менторами, лідери розробили для обговорення проекти, що функціонуватимуть для старшокласників у 2018 році. У той час, координатори мали змогу поділитись досвідом роботи органів самоврядування в кожній області України.