Харківські науковці взяли участь у парламентських слуханнях «Національна інноваційна система України: стан та законодавче забезпечення розвитку»

21 березня 2018 р. науковці з провідних закладів вищої освіти та наукових установ Харківщини взяли участь у парламентських слуханнях за темою: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку».

Метою заходу було широке громадське обговорення стану та стратегічних напрямів інноваційного розвитку України; законодавчого забезпечення формування національної інноваційної системи України; визначення ключових завдань органів державної влади України, місцевого самоврядування та громадянського суспільства  щодо забезпечення ефективної реалізації поставлених завдань.

До участі у слуханнях долучилися представники Уряду, Адміністрації Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, керівники і представники місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, національних академій наук, працівники наукових установ, навчальних закладів різного рівня, бізнесу, громадських організацій і засобів масової інформації.

Доповідачі зазначали, що інновації – це саме те, що визначає конкурентоспроможність держави, поділяє їх на країни першого та другого світу. Останніми роками місце України в рейтингу за глобальним індексом інновацій покращується; у 2017 році Україна посіла найвищу позицію за останні 7 років – 50 місце. Поліпшити позиції вдалося за рахунок поліпшення трьох показників: бізнес-досвід, інфраструктура, креативність. Але цього недостатньо: університети повинні мати і бізнес-школи, і центр підприємництва, створювати центр компетенції і одночасно надавати знання для створення бізнесу, допомагати втілювати інноваційні ідеї, необхідно стимулювати перетворення наукових розробок в інноваційний продукт.

Серед пріоритетних завдань Міністерства освіти і науки  України  на найближчі 2 роки визначені:

  • створення Стратегії інноваційного розвитку України;
  • реформа законодавства щодо державної підтримки інновацій;
  • створення Дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору;
  • реформа економічних відносин в системі вищої освіти;
  • запровадження базового фінансування наукової діяльності університетів за результатами їх державної атестації;
  • стимулювання закладів вищої освіти та наукових установ до трансферу розроблених ними технологій;
  • державна підтримка міжнародного інноваційного співробітництва в рамках Міжнародної європейської інноваційної науково-технічної програми «EUREKA»