Оздоровлюємося відпочиваючи

Літо 2018 в розпалі. Для дітей це радісна пора відпочинку, а ще час для незабутніх дивовижних подорожей, походів, пізнання нового і невідомого.

Діти, які приїхали на відпочинок до закладу оздоровлення та відпочинку, чекають цікавих, сповнених яскравими подіями, незабутніх літніх днів.

10 позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку системи освіти   Харківщини – саме ті маленькі країни, де діти оточені любов’ю і турботою дорослих, знаходять справу по душі. А це має вирішальне значення у вихованні творчої, гармонійно розвиненої особистості. Неформальний дитячий колектив розкриває перед вихованцями нові цінності стосунків, нові можливості самореалізації, допомагає розвинути лідерські та комунікативні здібності.

А який дитячий заклад оздоровлення та відпочинку без творчої ініціативи самих вихованців! Для творчого, інтелектуального, культурного розвитку дітей у позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку системи освіти області працюють гуртки, студії, секції та інші творчі об’єднання, спрямовані на задоволення інтересів, індивідуальних потреб і запитів їх учасників, де є місце кожній дитині. Особливо активною є участь вихованців позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Борівського, Вовчанського, Шевченківського районів області в цікавих колективних справах та проведенні заходів на змагальній основі.

У позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку Валківського, Зміївського, Краснокутського, Чугуївського, Сахновщинського районів Харківської області урізноманітненню діяльності дітей сприяє використання в освітньому процесі інноваційних технологій: методу проектів, інтерактивних форм в організації колективних творчих справ, програмування діяльності змін різного типу.

Літо – це широке поле для творчої діяльності педагогів, тих хто небайдужий до виховання молоді – справжніх патріотів України.

Тож спільними зусиллями педагогів і дітей зможемо подарувати радісний настрій, бадьорість, певні знання та вміння, а головне – приємні дитячі спогади про літо 2018 року.

Станом на 21.07.2018 усього в області організовано роботу 721 закладу оздоровлення та відпочинку (100% від запланованої кількості таборів) у яких відпочиває 85577 дітей,  40,2 % від загальної кількості дітей шкільного віку).            Із них:

697 таборів з денним перебування – 82708 дітей;

11 закладів праці та відпочинку з денним перебуванням – 501 дитина;

2 заклади праці та відпочинку з цілодобовим  перебуванням – 154 дитини;

1 наметове містечко з цілодобовим перебуванням (м. Лозова) –  108 дітей;

10 позаміських закладів оздоровлення та відпочинку системи освіти – 2106 дітей.

Улітку 2018 року на базі 429 закладів загальної середньої освіти (у таборах з денним перебуванням) організовано роботу 429 літніх мовних таборів (у 2017 році  – 426; у 2016 році – 377). Англомовні табори функціонували на базі 373-х закладів загальної середньої освіти,       німецькомовні – 19-ти закладах, франкомовні – 2-х, двомовні – 32-х, багатомовні – 3-х закладах. У 2018 році рівень володіння іноземними мовами в літніх мовних таборах області підвищив 13931 учень.

Вартість харчування 1 дитини в день у таборах з денним перебуванням складає від 10 грн. до 40 грн. У середньому по області в таборах з денним перебуванням (пришкільних)  вартість харчування  – 21,91 грн. (у 2017 році – факт – 19,10 грн.).

Вартість харчування 1 дитини в день у позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, що підпорядковані відділам освіти, та в позаміському закладі оздоровлення «Чайка» обласного підпорядкування складає від  70 грн.  до  135 грн. У середньому по області у позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, що підпорядковані відділам освіти, та таборі обласного підпорядкування  вартість харчування  –  99 грн. 18 коп. (у 2017 році – факт – 85 грн. 30 коп.).

Середня вартість путівок у позаміських закладах оздоровлення та відпочинку в 2018 році складає – 5093 грн. (у 2017 році – 3500 грн.).

Для роботи в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку в літній період направлені студенти з Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди та Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія».