11 лютого у світі  відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці

Щорічно 11 лютого за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science).

20 грудня 2013 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій зізнавався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. Через 2 роки на черговому пленарному засіданні Генасамблеї була прийнята Резолюція (70/212), що проголосила 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці.

Варто відзначити, що це стало новим етапом реалізації плану розвитку суспільства до 2030 року, відомого як Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: порядок денний у галузі сталого розвитку на період до 2030 року». Резолюція закликає країни світу звернути увагу на проблему, намагатися визначити причини гендерного дисбалансу в галузі науки, техніки та інновацій, а також організувати програми заходів щодо  залученню жінок і дівчат до наукової діяльності.

Дослідження, проведені в 14 країнах, показали певний дисбаланс щодо  участі у науковій сфері чоловіків і жінок. Так, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% та 6%.

Примітний є той факт, що згадка в назві свята не тільки жінок, але і дівчат не випадкова. Адже вона спрямована на актуалізацію теми участі в наукових спільнотах шкільного періоду навчання не тільки хлопчиків, але і дівчат.

Вітаємо всіх дівчат і жінок Харківщини, які присвятили себе науці та бажаємо невичерпної енергії, натхнення, віри у свої сили, щоб ваші наукові дослідження,  в першу чергу,  мали користь для суспільства та держави!