Обласний семінар-практикум для директорів закладів позашкільної освіти у Балаклійському районі

Відповідно до плану роботи Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації на 2019 рік, з метою організації змістовного оздоровлення й відпочинку дітей улітку 18 червня 2019 року на базі Балаклійського центру дитячої та юнацької творчості Балаклійської районної ради Харківської області та Балаклійської станції юних натуралістів Балаклійської районної ради Харківської області відбувся обласний семінар-практикум за темою «Формування національної свідомості та патріотизму у дітей засобами позашкільної освіти».

Мета обласного семінару-практикуму: актуалізація значення діяльності закладу позашкільної освіти щодо формування морально-естетичного, інтелектуального та духовного розвитку учнів на засадах національних традицій і кращих зразках культурної спадщини українського народу у період літньої оздоровчої кампанії 2019 року.

У роботі обласного семінару-практикуму взяли участь керівники закладів позашкільної освіти обласного підпорядкування, центрів (будинків) дитячої та юнацької творчості, центрів (станцій) туризму і краєзнавства, станцій юних натуралістів, центрів позашкільної освіти  районів/міст, об’єднаних територіальних  громад  Харківщини (близько 50 осіб).

Учасників обласного семінару-практикуму привітали: начальник відділу освіти Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області ШВІД Світлана Анатоліївна та головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої, корекційної та позашкільної освіти управління освіти і науки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації ЧЕПУРНА Олена Олексіївна.

Під час заходу проаналізовано ефективний досвід роботи педагогічного колективу Балаклійського центру дитячої та юнацької творчості Балаклійської районної ради Харківської області щодо формування національної свідомості, патріотизму молодого покоління та співпрацю з дитячими закладами оздоровлення й відпочинку в період літньої оздоровчої кампанії, окреслені шляхи розвитку професійної компетентності педагогів в умовах реалізації завдань Концепції національно-патріотичного виховання; обговорені  зміст і завдання національно-патріотичного виховання дітей засобами історико-краєзнавчої роботи в освітньому процесі комплексного закладу позашкільної освіти; висвітлені основні підходи до роботи з дітьми в умовах перебування в оздоровчому таборі, а саме: організація творчого, інтелектуального, культурного та фізичного розвитку вихованців, формування в них національно-патріотичного, морально-етичного, духовного розвитку на засадах національних традицій, прикладах героїчної історії українського народу.

Учасники обласного семінару-практикуму взяли участь у роботі майстер-класів: «Сувенірна іграшка. Краса петриківського розпису», «Волошкове поле. Правопівкульне малювання».

«Пізнай себе – і ти пізнаєш світ», – під таким гаслом працює педагогічний колектив Балаклійського центру дитячої та юнацької творчості. Дивовижний світ творчості допомагає дитині через гру, малюнок, розпис, танець, пісню стати успішною та щасливою. Колективом закладу позашкільної освіти під керівництвом досвідченого директора БАБЕНКО Марини Станіславівни створено цілісну виховну систему, що забезпечує духовне становлення особистості, її всебічний творчий розвиток. Діти знаходять заняття у закладі на будь-який смак, упевнено йдуть до обраної мети. А сьогодні вихованці успішно підкорюють вершини обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів.

Також учасники семінару-практикуму здійснили екскурсію «Пам’яткою природи місцевого значення «Юннатівська» Балаклійської станції юних натуралістів Балаклійської районної ради Харківської області» та обговорили питання організації еколого-натуралістичної роботи вихованців в умовах діяльності профільного закладу позашкільної освіти у період літньої оздоровчої кампанії.

Балаклійська станція юних натуралістів – науково-методичний центр з організації еколого-натуралістичної роботи, який  37 років очолює майстер своєї справи  ПУРДЯ Людмила Андріївна. Станція – єдиний заклад позашкільної освіти на Харківщині на базі якого діє зоопарк, в якому зібрано 36 видів екзотичних тварин. Рішенням обласної ради – територія Балаклійської  станції юних натуралістів оголошена пам’яткою природи місцевого значення «Юннатівська» і включена до державного кадастру природно-заповідного фонду Балаклійського району. Станцією щороку організовується понад 150 захоплюючих екскурсій та практик з вивчення довкілля. Плідно працюють очно-заочна біологічна школа «Юний біолог», наукові товариства «Екознайка», «Ерудит», школа юних екскурсоводів, школа юних лісівників. Значна увага на станції приділяється індивідуалізації та диференціації навчання обдарованої молоді за напрямом «Вступ у науково-дослідну діяльність». Сьогодні станція це школа становлення особистості, де для багатьох дитяче захоплення біологією з часом переростає в покликання.