Літні канікули на Харківській обласній станції юних туристів

Любов до рідного краю, його історії, безцінної культурної спадщини, пошана до віковічних традицій свого народу є невичерпним джерелом духовності, моральності та патріотизму. По-справжньому любити свій рідний край може тільки той, хто його вивчає, досліджує і добре знає. Саме на це спрямована основна  робота досвідченого педагогічного колективу Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради під керівництвом справжнього майстра своєї справи РЕДІНОЇ Валентини Андріївни.

Літні канікули – пора походів, експедицій, а ще це період набуття вихованцями нових яскравих вражень, практичних навичок. Понад 600 учнів закладів загальної середньої освіти м. Харкова, які відпочивали у таборах з денним перебуванням, ознайомилися з експозиціями навчальних кабінетів археології, історії, географії, геології та етнології  КЗ «Харківська обласна станція юних туристів». Це збагатило учнів новими краєзнавчими знаннями з історії та географії.

Щоб діти стали творцями своєї держави, вони повинні добре засвоїти історію свого народу, душею і тілом доторкнутися його святинь та глибоко пройнятися його національним духом. Для досягнення цієї мети педагогами Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» у літній період 2019 року для 640 учнів закладів освіти Харківщини організовані автобусні навчально-тематичні екскурсії до с. Сковородинівки Золочівського району Харківської області, міст Полтава, Святогірськ, Запоріжжя та інших маршрутів. Під час екскурсій діти пізнають рідний край, знайомляться з історичними і природними пам’ятками Харківщини та України. Адже туризм це школа життя!

Слід відзначити, що з відкриттям екскурсійного маршруту «Харківський аероклуб імені В.С. Гризодубової», зросла зацікавленість учнів саме до цього маршруту, бо під час екскурсії діти не тільки оглядають зразки авіатехніки (гелікоптери, цивільні та військові літаки), але й мають можливість побувати в салоні літака, посидіти за штурвалом, послухати розповідь спеціалістів аероклубу про досягнення сучасної авіації, життя та діяльність Валентини Гризодубової, славетної харків’янки.

З великим захопленням юні мандрівники пройшли маленький курс рятівника у Навчальному центрі Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, що знаходиться в сел. Ватутіне Нововодолазького району Харківської області.

Стати учасником походу, експедиції по рідному краю під час яких  зібрати  краєзнавчі матеріали – улюблена справа  юних дослідників.

Так, вихованці гуртків Харківської обласної станції юних туристів (30 осіб) взяли участь в геологічній експедиції по Ізюмщині, де вивчали унікальну пам’ятку природи гори Крем’янець, ознайомилися з процесами формування і розвитку землі.

Юні туристи-водники (40 осіб) провели  водний похід по річці Сіверський Донець та річці Ворсклі. Проведення водного походу стало перевіркою вже набутих знань та вмінь юних туристів, сприяло підвищенню національно-патріотичного виховання дітей, відновленню національної пам’яті, формуванню шанобливого ставлення до історії українського народу. На довго запам’ятаються учнівській молоді теплі вечори під зоряним небом на мальовничих берегах  річок Сіверський Донець та Ворскла  біля туристського вогнища, які згуртували їх і дали наснагу на добрі діла.

Вихованці гуртків «Археологічне краєзнавство» Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради спільно  з Харківським історичним музеєм імені М.Ф. Сумцова та Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна у селі Верхній Салтів Вовчанського району Харківської області проводили дослідження «Верхньосалтівського поховального комплексу» (пам’ятка археології раннього середньовіччя). Під час розкопок виявлено 4 ґрунтових поховання, серед яких за науковою цінністю переважає поховання незвичної глибини (висновки щодо специфічної глибини залягання ще не зроблено).  У ході експедиції вихованці набули практичних навичок з методів польових досліджень поховальних структур, засвоїли метод фіксації археологічних об’єктів (за допомогою теодоліту).

Дружний, творчий і працьовитий колектив Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної переконаний, що його праця дасть щедрі плоди на  ниві виховання духовно багатої особистості, громадянина й патріота рідної землі…

А зараз літо в розпалі… І основне завдання досвідчених педагогів Харківської обласної станції юних туристів – виправдати  захоплюючі сподівання дітей!