відбувся Всеукраїнський семінар-практикум педагогічних працівників обласних та Київського міського центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді, станцій юних туристів за темою «Використання ресурсів закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого профілю в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами»

19-21 листопада 2019 року на базі Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради відбувся Всеукраїнський семінар-практикум педагогічних працівників обласних та Київського міського центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді, станцій юних туристів за темою «Використання ресурсів закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого профілю в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами».

Організатором заходу виступив Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Міністерства освіти і науки України. Учасниками семінару стали               24 педагогічні представники з 17-ти областей України – директори, заступники директорів, методисти обласних, міських, районних закладів позашкільної освіти.

На урочистому відкритті учасників семінару привітали:

–  Карпова Лариса Георгіївна, директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації;

– Неділько Сергій Вікторович, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Міністерства освіти і науки України;

– Білоусов Олександр Миколайович, директор Комунального закладу «Харківська школа імені В. Короленка» Харківської обласної ради.

З науково-теоретичними засадами інклюзивної освіти учасників ознайомила Коваленко Вікторія Євгенівна, кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології  Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди; Орлов Андрій Валерійович, заступник директора з виховної роботи Комунального закладу «Харківська школа імені В. Короленка» Харківської обласної ради, який розповів про екскурсії як засіб національно-патріотичного виховання та соціалізації дітей з вадами зору; Петрикіна Анна Сергіївна, керівник музею історії школи Комунального закладу «Харківська школа імені В. Короленка» Харківської обласної ради.

Крім того, відбулося практичне заняття на базі музею історії Комунального закладу «Харківська школа імені В. Короленка» Харківської обласної ради.

20 листопада 2019 року учасники семінару відвідали Комунальний заклад «Куп’янська спеціальна школа» Харківської обласної ради. Відбулися презентація шкільного етнографічного музею «Українська світлиця» та творчі майстерні, у яких взяли участь вихованці закладу та учасники семінару.

Досвідом міста Чугуєва в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами поділилися Чугуївський інклюзивно-ресурсний центр та центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс» Чугуївської міської ради. Директор центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс» Лисенко Олександр Сергійович розповів про особливості роботи спеціалістів центру з дітьми. Оринко Марина Олександрівна, директор Чугуївського інклюзивно-ресурсного центру Чугуївської міської ради представила досвід роботи з впровадження інклюзивної освіти в закладах освіти міста. Сергій Валентинович Лисенко, директор Чугуївського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді повідомив про співпрацю центру туризму і краєзнавства та інклюзивно-ресурсного центру.

21 листопада 2019 року під час проведення засідання у форматі «круглого столу» учасники семінару обговорили коло питань по роботі з дітьми з особливими освітніми потребами щодо законодавчої бази, розповідали про досвід роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в різних областях України.

Учасники семінару прийняли методичні рекомендації щодо використання ресурсів закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами та висловили побажання подальшої співпраці. Савченко Наталія Володимирівна, заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, вручила учасникам семінару сертифікати про підвищення кваліфікації з питань інклюзивної освіти.