Державний навчальний заклад «Регіональний центр професійної освіти будівельних технологій Харківської області»

Державний заклад освіти Центр професійно-технічної освіти № 2 міста Харкова, що розташований за адресою: м. Харків, вул. Тимурівців (Владислава Зубенка), 39 – це сучасний навчальний заклад, що готує кваліфікованих конкурентоспроможних спеціалістів будівельної та інших галузей економіки.

Зручні аудиторії та комфортні лабораторії приваблюють до навчання. Заняття проводяться не лише із застосуванням традиційних методів, а й з використанням новітніх технологій.

Різноманітність форм робить навчання цікавим і ефективним, що забезпечує стійкий інтерес та активність учнів.

Отримані знання учні вдосконалюють на уроках виробничого навчання та практиці.

Навчання проводиться в сучасних майстернях та комфортних кабінетах за професіями:

  • Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр.
  • Муляр; електрозварник ручного зварювання.
  • Столяр будівельний; Монтажник гіпсокартонних конструкцій.
  • Штукатур; Монтажник гіпсокартонних конструкцій.
  • Муляр; лицювальник-плиточник.
  • Перукар(перукар-модельєр).
  • Перукар(перукар-модельєр); манікюрник; візажист.
  • Квітникар; флорист.
  • Оператор комп’ютерного набору; секретар керівника (організації, підприємства, установи).
  • Слюсар з ремонту автомобілів; електрозварник ручного зварювання.

Відшліфовують же свої професійні навички учні Центру на провідних підприємствах регіону: Житлобуд-1, Житлобуд-2, Автомобіліст-98 та ін.

Учні Центру мають можливість цікаво і змістовно проводити вільний час. У двох спортивних залах, тренажерній залі та залі боксу під керівництвом досвічених тренерів працюють численні спортивні секції, а гуртки технічної творчості, художньої самодіяльності дають можливість проявити себе в загальноучилищних заходах: виставках, конкурсах, фестивалях.

Історія створення Центру професійно-технічної освіти №2 м.Харкова досить цікава:

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 29.05.97р. №526, наказу Міністерства освіти України від 04.06.97р. №194 та наказу управління освіти Харківської облдержадміністрації від 09.06.97р. №264 «Про вдосконалення мережі професійно-технічних закладів» в Харківської області на базі ліквідованих професійно-технічних училищ №№7, 37 та вищого професійного училища №20 був створений Навчально-виробничий центр професійно-технічної освіти №2, перейменований 30.06.2000р. (наказ МОН України №268) в Центр професійно-технічної освіти № 2.

Вище професійне училище № 20 м. Харкова засновано в листопаді 1943 року, через 3 місяці після звільнення м. Харкова, як школа фабрично-заводського навчання № 8, у подальшому ФЗН № 32. Знаходячись на базі верстатобудівного заводу, учні школи під керівництвом майстрів та викладачів брали участь у відбудові підприємства, відновленні зруйнованого міста, виконанні завдань для фронту. У 1956 році 10 місячна школа ФЗН № 32 перетворюється у двохрічне будівельне училище №8.

У 1968 році училище стає міським професійним училищем №20, яке через 10 років, як СПТУ № 20 одночасно з професійною підготовкою будівельників надає учням середню освіту.

Наказом Міністерства народної освіти № 158 від 16.07.90 року СПТУ №20 отримує статус вищого професійного училища №20, яке ліквідується в червні 1997 року і входить в склад Центру професійно-технічної освіти №2. За час існування ВПУ № 20 підготувало тисячі кваліфікованих будівельників для базового підприємства «Промбуд-2» м. Харкова-та інших будівельних підприємств країни.

Протягом багатьох років навчальним закладом керували досвідчені інженери-педагоги Кульчицький В.С., Кулінич О.П., Біда Л.П., Калінін І.А., Єрегін М.Я., а в останні 17 років директором ВПУ № 20 був Протопопов Анатолій Іванович, з 1997р. по 2004р. директор Центру ПТО № 2.

Професійно-технічне училище №37 було засновано у січні 1944 року, як школа фабрично-заводського навчання №16. В залежності від потреб народного господарства та у зв’язку з відкриттям нових навчальних закладів училище зазнало ряд перетворень. У 1956 році школа ФЗН №16 перетворюється у будівельну школу №4. Протягом багатьох років, змінивши декілька назв, училище перетворюється з 1993 року в професійно-технічне училище № 37 і одночасно з будівельними професіями надає молоді середню освіту.

Спільно з колективом базового підприємства – «Домобудівний комбінат №1» та інших будівельних організацій міста учні та майстри виробничого навчання ПТУ № 37 приймали участь у будівництві житлових будинків Салтівського житлового масиву, шкільних та дошкільних закладів.

Цим навчальним закладом протягом багатьох років керували директори: Супрун Ф.Л., Волков 1.1., Діхтярь І.Д., Таможніков І.А., а в останні 10 років Котовенко М.О., який з 2002 року очолює Харківський професійний ліцей будівництва.

Професійно-технічне училище №7 було засновано у червні 1973 року і на той час мало статус міського ПТУ № 7. Як і більшість профтехучилищ України з 1984-1985 навчального року МПТУ №7 почало надавати учням з будівельними професіями і середню освіту, змінив назву на СПТУ № 7.

Учні та майстри виробничого навчання ПТУ № 7 разом з робітниками базового підприємства «Промбуд-2» та інших будівельних організацій міста і області приймали участь в будівництві Оперного театру, Роганського житлового масиву, заводу «Турбоатом», Комсомольської ГРБС, заводу ХБМЗ, Ізюмського оптико-механічного заводу, Харківського велозаводу.

Колектив ПТУ № 7 на чолі з досвідченими педагогами та керівниками, директорами училища Мокренко В.М., Федорін Н.П., Головіновим В.П. (в теперішній час головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти), Бабічем В.В., Данченко А.Д., Міщенко В.І. створив сучасну навчальну матеріальну базу, завдяки якій здійснювалась високоякісна підготовка робітників будівельних професій.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 07.10.2016 року № 1216 «Про реорганізацію професійно-технічних навчальних закладів Харківської області, зміну типу і назви Державного закладу освіти Центр професійно-технічної освіти № 2 міста Харкова», наразі відбувається процедура реєстрації зміни типу та назви навчального закладу на Державний навчальний заклад «Регіональний центр професійної освіти будівельних технологій Харківської області».