Первомайський професійний ліцей

Первомайський професійний ліцей здійснює первинну професійну підготовку робітників високого рівня кваліфікації з числа випускників загальноосвітніх навчальних закладів на основі базової чи повної загальної середньої освіти, а також загальноосвітню підготовку, професійно-технічне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення.

Відповідно до наказу Державного комітету Ради Міністрів Української РСР з професійно-технічної освіти від 09.11.1966 № 183 «Про відкриття міського професійно-технічного училища в смт Первомайському Харківської області» у першому кварталі 1967 року на виробничий базі тресту «Первомайськхімбуд» Міністерства будівництва Української РСР відкрито Міське професійно-технічне училище № 29 смт Первомайський, яке згідно із наказом Харківського обласного управління профтехосвіти від 10.05.1979 №188 реорганізовано та перейменовано на Міське середнє професійно-технічне училище № 29 смт Первомайський, що у відповідності до наказу Державного комітету з професійно-технічної освіти Української РСР від 13.07.1984 № 156/3 і згідно із наказом Харківського обласного управління профтехосвіти від 21.08.1984 № 372 реорганізовано та перейменовано на Середнє професійно-технічне училище №29 смт Первомайський Харківської області.

У відповідності до статті 32 Закону України «Про освіту» та згідно із наказом управління освіти Харківської обласної державної адміністрації від 11.02.1993 №82 Середнє професійно-технічне училище №29 смт Первомайський Харківської області перейменовано на Професійно-технічне училище № 29 м. Первомайського, яке згідно із наказом Міністерства освіти і науки України від 13.06.2003 № 380 «Про вдосконалення мережі професійно-технічних навчальних закладів Харківської області» з 1 липня 2003 року реорганізовано шляхом зміни типу та йому встановлено повне найменування: Первомайський професійний ліцей.

Первомайський професійний ліцей є правонаступником майна, прав та обов’язків Професійно-технічного училища № 29 м. Первомайського.

Перелік професій та спеціальностей за якими здійснюється навчання.

  1. Кухар, кондитер;
  2. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «A1», «A2»), слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів (категорія «C»);
  3. Електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах;
  4. Офісний службовець (бухгалтерія).

 Ліцей був створений у листопаді 1966 року. У 1985 році навчальний заклад двічі переміг у соціалістичному змаганні серед ПТНЗ Харківської області і був нагороджений перехідним Червоним прапором, а також став лауреатом премії ВЦСПС, у 1987 році – лауреатом премії Ленінського комсомолу та дипломантом конкурсу з навчально-виховної роботи серед ПТНЗ СРСР.

Ліцей має навчально-виробничий комплекс для підготовки кваліфікованих робітничих кадрів, розрахований на 720 учнів: 24 навчальні кабінети, 8 майстерень та 2 лабораторії, спортивну та актову зали, бібліотеку, їдальню. Для проживання учнів є гуртожиток на 240 осіб.

Педагогічний колектив ліцею приділяє особливу увагу як навчанню, так і вихованню учнівської молоді. Учні ліцею посідають призові місця в обласних конкурсах фахової майстерності, беруть участь у конкурсах художньої самодіяльності та спортивних змаганнях.