У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся науково-практичний семінар

28 квітня 2015 року у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся науково-практичний семінар «Питання протидії насильству та захисту дітей». Ініціатором проведення семінару виступив Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна», а серед організаторів  – Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. У заході  взяли участь більш ніж 80 практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів.

Виступаючими було зазначено, що  суспільство у першу чергу має захищати дітей від такого ганебного явища, як насильство, адже як відомо, насильство породжує насильство. Психіка дітей дуже вразлива і небезпека полягає у тому, що виявляючи агресію по відношенню до дитини, вона сприймає її як дієвий засіб вирішення будь-якої проблеми і переносить цей стандарт поведінки у суспільне життя. Останнім часом кількість правопорушень, скоєних підлітками, зросла. На цей факт, безпосередньо впливає і непроста соціально-економічна ситуація в державі і близькість Харківської області до зони проведення антитерористичної операції.

Також важливим аспектом боротьби з насильством є попередження та профілактика, допомога постраждалим. Ця робота є неможливою без налагодженої співпраці з психологічними та педагогічними працівниками, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами і нинішній семінар – приклад такої співпраці. На теперішній час на території Харківської області знаходиться понад 200 тисяч біженців з Донецької, Луганської областей, АР Крим. Це сім’ї з дітьми, що потребують не тільки матеріальної, але й психологічної допомоги. Під час семінару практичним психологам і  соціальним педагогам надано методики ідентифікації дітей та дорослих, постраждалих від насильства, що стануть їм у нагоді під час роботи. Також учасники заходу мали змогу ознайомитися з напрацюваннями науковців Університету щодо надання психологічної допомоги і дорослим, і дітям

Учасники семінару також відвідали Центр протидії кіберзлочинності та захисту кіберпростору, «Зелену кімнату», призначену для проведення психологічної роботи з постраждалими дітьми, Центр гендерної освіти; ознайомилися з новітніми освітніми технологіями в підготовці кадрів, що існують в університеті.

За матеріалами роботи  семінару буде видано збірник наукових тез, що можуть бути використані педагогічними працівниками у щоденній практичній роботі.