Літні канікули – найважливіший період

Літні канікули – найважливіший період для активного відпочинку й оздоровлення дітей, для їхнього творчого та інтелектуального розвитку.

Питання організації відпочинку та оздоровлення дітей є невід’ємною складовою роботи Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації.

Улітку 2017 року в області під час літньої оздоровчої  кампанії діють:  1 позаміський оздоровчий табір «Чайка» на базі навчального закладу інтернатного типу обласного підпорядкування (218 дітей), 703 оздоровчі табори з денним перебуванням (80612 дітей), 11 дитячих закладів праці та відпочинку з денним перебуванням  у м. Лозова (553 дітей), 2 дитячі заклади праці та відпочинку з цілодобовим перебуванням (159 дітей), 2 наметових містечка з цілодобовим перебуванням (184 дітей), 10 позаміських літніх оздоровчих закладів, що підпорядковані місцевим органам управління освітою, у Барвінківському, Борівському, Валківському, Вовчанському, Зміївському, Краснокутському, Шевченківському, Сахновщинському, Чугуївському районах області та в Шевченківському районі м. Харкова  (1545 дітей).

Разом в області функціонує 729 дитячих оздоровчих таборів, у яких відпочинком та оздоровленням охоплено  83271  дитину, що складає  39,6 % від загальної кількості дітей шкільного віку.

У середньому в області у таборах з денним перебуванням (пришкільних) вартість харчування  дітей становить 18,1 грн. (у минулому році  – 17,34 грн.). У позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, що підпорядковані відділам (управлінням) освіти,  вартість харчування складає 98,9 грн.  (у минулому році – 97,8 грн.).

З метою залучення учнівської молоді до активної науково-дослідницької діяльності шляхом створення освітньо-розвивального середовища з 19 по 23 червня 2017 року на базі Харківської обласної станції юних туристів функціонувала обласна літня профільна школа Харківського територіального відділення Малої академії наук України (наукові відділення «Історія», «Науки про землю»). Охоплено 50 учнів-старшокласників, у тому числі 35 дітей  із сільської місцевості.

Улітку 2017 року у 18 екскурсіях, що організовані Харківською обласною станцією юних туристів, побували 720 учнів. Школярі Харківщини відвідали Чугуїв, Дніпро, Сковородинівку, Полтаву, Опішню, Харків, Тростянець, Святогірськ.

02.06.2017 на базі Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості проведено обласний семінар-практикум для організаторів літнього відпочинку, культорганізаторів позашкільних навчальних закладів.

Для організації співпраці позашкільних навчальних закладів та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в період літньої оздоровчої кампанії 2017 року в районах/містах, ОТГ області затверджені начальниками місцевих органів управління освітою спільні плани роботи, у яких передбачено проведення різноманітних форм виховної, навчальної та пізнавальної діяльності, враховані вікові особливості дітей, їх творчий, інтелектуальний і фізичний потенціал та режимні моменти оздоровчого закладу.

Протягом літньої оздоровчої кампанії для учнів навчальних закладів Харківською обласною  станцією юних туристів організовано низку заходів, спрямованих на організацію змістовного відпочинку та оздоровлення дітей. Вихованці (80 осіб) здійснили комплексну геологічну експедицію по Ізюмському, Вовчанському, Чугуївському районах Харківської області,  30 дітей – краєзнавчу експедицію «Заповідниками України» (Херсонська, Миколаївська, Одеська області). Водні походи по річкам Сіверський Донець та Ворскла провели 55 юних туристів; юні археологи (28 осіб) брали участь в археологічних експедиціях поблизу с. Циркуни Харківського району та в Полтавській області (Більське городище).

Вихованці пришкільних оздоровчих таборів здійснили екскурсії навчальними кабінетами обласної станції юних туристів, брали активну участь у майстер-класах із народних ремесел.

У Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості організовано показ вистав для дітей пільгового контингенту, вихованців таборів оздоровлення та відпочинку з денним перебуванням «Повітряна кулька коротишек», «Жива вода».

Протягом літнього періоду 2017 року для педагогічних працівників закладів оздоровлення та відпочинку у Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості організовано роботу консультативного пункту «Виникло питання».

Літо триває і основне завдання дорослих – виправдати  сподівання дітей!