ХНУМГ ім. О.М. Бекетова приєднався до підписантів Великої хартії Університетів

17-18 вересня 2018 р. Харківський національний університеті імені О.М. Бекетова приєднався до найпрогресивніших університетів світу, які підписали Велику хартію університетів, і став єдиним з Харкова та одним з 9 ЗВО України, які мали честь підписати Хартію цього року.

Церемонія підписання відбулась в одному із найстаріших Університетів Іспанії – Університеті Саламанка (Іспанія), який цього року святкує своє 800-річчя. В урочистостях взяли участь представники уряду Іспанії, мерії міста Саламанка, король та королева Іспанії. Закінчився захід почесною ходою ректорів та докторів Університету Саламанка містом.

Довідково: Велика Хартія університетів (Magna Charta Universitatum) – документ, створений з метою вдосконалення освітніх систем і політики розвитку європейського університетського співтовариства. Він визначає основні принципи, якими повинні керуватися університети для забезпечення розвитку освіти, інноваційного руху та налагодження тісних зв’язків між вишами, підкреслює основні цінності, права та обов’язки університету як ключової інституції суспільства.

Велика хартія університетів– це результат пропозиції, з якою у 1986 р. Болонський університет звернувся до провідних університетів Європи. Ідею складання та підписання такого документа підтримала наукова, освітянська та політична еліта Європи. 18 вересня 1988 р. під час урочистостей, присвячених 900-річчю Болонського університету – альма-матер європейської вищої освіти, ректори 430 університетів в урочистій обстановці у присутності багатьох представників громадськості, урядовців та духовенства підписали Велику хартію. Цього року Хартія святкує своє 30-чя.