20 листопада відзначається Всесвітній день дитини

Саме 20 листопада 1989 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Конвенцію ООН про права дитини, що ще називають Хартією прав дитини.
Україна є стороною Конвенції і для її кращої імплементації, у зв’язку із закінченням дії попередніх нормативних актів,  30 травня 2018 р. Кабінетом Міністрів України було затверджено Державну соціальну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021року.

Програму розроблено з метою удосконалення державної політики забезпечення та захисту прав дітей, оновлення моделі роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування на всіх рівнях у напрямі дотримання найкращих інтересів дітей відповідно до міжнародних стандартів та пріоритетів Стратегії Ради Європи з прав дитини (2016-2021).

Завдяки процесами децентралізації в країні та підвищенню ролі територіальних громад до Програми включено розділ «Активізація ролі територіальної громади в умовах децентралізації», яким передбачено заходи з формування громад, доброзичливих до дітей.