Обласний семінар-практикум для керівників музеїв військово-історичного профілю

13 березня 2019 року на базі Комунального закладу «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради відбувся обласний семінар-практикум для керівників музеїв військово-історичного профілю за темою «Сучасні тенденції розвитку музеїв військово-історичного профілю в аспекті декомунізаційних процесів».

У роботі семінару-практикуму взяли участь понад 50 керівників музеїв бойової слави та військово-історичних музеїв закладів освіти Зміївського, Балаклійського, Вовчанського, Богодухівського, Дергачівського, Лозівського, Валківського районів, міст Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Мереф’янської об’єднаної територіальної громади та м. Харкова.

Під час проведення семінару розглядались актуальні питання сучасної зміни історичної парадигми стосовно періоду Другої світової війни, можливості осучаснення військово-історичних музеїв та музеїв бойової слави закладів освіти Харківщини відповідно до цих змін, оновлення експозицій музеїв у відповідності до законів України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборона пропаганди їхньої символіки», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та інших.

У ході семінару-практикуму були сформовані основні напрямки розвитку пошукової, виставкової та експозиційної роботи музеїв, розглянуті сучасні принципи побудови експозицій музеїв бойової слави та військово-історичних музеїв у закладах освіти  міста Харкова та області.

Усі учасники семінару отримали методичну літературу з питань музейної роботи та військової історії Харківщини, України.