Всесвітній день дитини та 30-річчя Конвенції ООН з прав дитини

20 листопада 2019 року у всьому світі буде відзначатися Всесвітній день дитини та 30-річчя Конвенції ООН з прав дитини, яку Україна ратифікувала у 1991 р. Вихованець Комунального закладу «Харківська спеціальна школа № 5» Харківської обласної ради Володимир Чарушин, разом з 9-ма іншими дітьми з різних куточків України, були запрошений до Верховної Ради України. Ця молодь зарекомендувала себе як така, що має активну громадянську позицію, бажання змінювати свою країну на краще.

Дуже важливо, що учні закладів загальної середньої освіти можуть і хочуть змінювати свою країну на краще вже сьогодні. Їм дуже важливо, щоб їх почули ті дорослі, від яких сьогодні залежить, яким чином буде розвиватися Україна. І ми дуже пишаємося тим, що серед цих активних підлітків є вихованець Комунального закладу «Харківська спеціальна школа № 5» Харківської обласної ради, юнак, який не має слуху, але має величезне бажання навчити чуючих людей чути серцем, так само як це робить сам. І не зважаючи на труднощі, на рівні з чуючими готовий боротися і захищати права дітей, а особливо права глухих дітей і підлітків.

У своєму виступі він наголосив таке: «Я – не чую. Ця проблема у мене з дитинства. Але сьогодні я маю нагоду бути з вами, виступати у Верховній Раді. Наступного тижня я буду виступати на Генеральній Асамблеї ООН. Я і мої друзі мріємо зруйнувати стіну нерозуміння між суспільством і людьми, які не чують, чи не бачать, чи не можуть ходити. Суспільство – це ми з Вами. І наша задача – стати творцями змін. За підтримки ЮНІСЕФ та ЄС ми створили проект “Почути серцем”, який допомагає привертати увагу до проблем людей із порушеннями слуху, і йти назустріч один одному. Ми створюємо дактильні азбуки, плакати, календарі, соціальну рекламу та онлайн курс. Це тільки початок нашого шляху, але вже зроблено маленький внесок у ті зміни, які мають статися в нашій державі. Я говорю жестовою мовою, але Ви можете почути мене серцем. І ми разом побудуємо країну, де поважають права дітей та дослухаються до них».