Указ Президента України від 21.09.2020 № 398/2020 «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства»

Президентом України видано  Указ від 21.09.2020  № 398/2020 «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства»

 

        21 вересня 2020 р. під  час зустрічі  Президента України В. Зеленського  та  дружини Президента України О. Зеленської  з представниками громадських і міжнародних організацій щодо реалізації державної політики з протидії та запобігання домашньому насильству Президентом України був підписаний Указ № 398/2020 «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства». Президент України підкреслив, що документ –  це базова фундаментальна мапа, спрямована на системну розбудову мережі реагування на насильство та втілює базові принципи захисту прав та інтересів постраждалих осіб. Дружина Президента України О.Зеленська нагадала про важливу подію, що відбулася нещодавно, – Україна офіційно стала повноправною учасницею міжнародного «Партнерства Біарріц» і, таким чином, відтепер взяла на себе зобов’язання перед  міжнародними партнерами,  зокрема за те як ми протидіємо домашньому та гендернозумовленому насильству. Що стосується безпосередньо сфери освіти – Указом передбачено імплементацію принципів ненасильницької поведінки та недискримінації в освітній та виховний процес у закладах освіти; формування у всіх учасників процесу навичок толерантної поведінки, спілкування та взаємодії, удосконалення діяльності шкільної психологічної служби.