Науковці Харківщини відзначили Міжнародний день жінок і дівчат в науці

З нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат в науці за ініціативи Ради молодих вчених Харківської обласної державної адміністрації та підтримки обласної державної адміністрації в Інноваційному парку UNIT.Kharkiv відбулася презентація фотовиставки Lady Science.

Захід у такому форматі на Харківщині проходить вперше. В експозиції представлені 130 фото молодих і видатних жінок-науковиць із 34-х провідних закладів вищої освіти, академічних і галузевих наукових установ. Героїні виставки представляють найрізноманітніші наукові напрями: від аграрних, технічних, медичних наук до мистецтвознавства. Окремо представлені 5 закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони регіону, які підкреслюють наукову складову цієї сфери.

Поруч на світлинах жінки-науковиці, які вже залишили яскравий слід у науці – наш спільний скарб, і дівчата, які роблять перші кроки на цьому тернистому шляху – наша величезна надія.

Відкриває фотовиставку світлина Анни Соїної, провідного інженера-дослідниці Радіоастрономічного інституту НАНУ, учасниці 25-ї Української антарктичної експедиції, яка зараз працює на Антарктичній станції «Академік Вернадський».

Під час урочистої презентації до учасників з відео привітаннями звернулися Урядова уповноважена з питань гендерної політики К. Левченко; директорка Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації А. Крутова; заступниця голови  Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти О. Єременко; голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України О. Ващук; член – кореспондент Національної академії медичних наук України, керівниця Навчально-науково-виробничого об’єднання «Медична генетика», докторка медичних наук, професорка Харківського національного медичного університету О. Гречаніна; виконавча директорка Громадської спілки «Kharkiv IT Cluster» О. Шаповал; голова Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації докторки економічних наук, професорка Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка О. Мандич.

Також у заході віртуально взяли участь дівчата – старшокласниці6 представниця Харківського територіального відділення Малої академії наук України та учасниця Фестивалю «Рівність в науці – очима дітей», що проводився протягом двох тижнів напередодні заходу Центром  гендерної культури.

На постері заходу розміщені фото однієї з найвідоміших жінок-науковиць в історії Марії Кюрі та лауреаток Нобелівської премії з хімії 2020 року за створення «генетичних ножиць»: Д. Дудни та Е. Шарпантьє. Слоганом обрано цитату М. Кюрі: «Важливо вірити, що талант нам дається не просто так, і що забудь яку ціну його потрібно для чогось використовувати».

Із пробірками, поруч з унікальним радіотелескопом УТР-2, в операційній, із військовою технікою або біля роялю – ця фотовиставка дала змогу з повагою та захопленням подивитися на жінок-науковиць Харківщини!