Проєкт Всеукраїнської філософської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід…»

Григорій Савич Сковорода, який він для нас через 300 років? Що залишив він людству у своїх філософських і літературних творах? Що кожний із нас відшукає для себе у його повчаннях? Відповіді на ці запитання шукають юні краєзнавці України у проєкті Всеукраїнської філософської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід…», що була започаткована у 2007 році у місті Харкові.

23-25 листопада 2022 року відбулася конференція за підсумками Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Шляхами мандрів Григорія Сковороди», присвячена 300-річчю від дня народження великого філософа.

Організаторами заходу виступили Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Міністерства освіти і науки України спільно з Комунальним закладом «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради, філософським факультетом Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна за підтримки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Майже двісті учасників із 23 регіонів України взяли участь у заході. Конференція проводилася в режимі онлайн.

Під час виступів учасники акції представляли розробки туристських маршрутів, краєзнавчих експедицій, навчально-тематичних екскурсій місцями, що пов’язані з життям і творчістю Григорія Сковороди.

Кожна презентація містила маршрут подорожі, картографічні матеріали,  опис цікавих місць та екскурсійних об’єктів, вирізнялася високою якістю оформлення матеріалів. Усі доповіді включали в собі пошукову складову та  практичне значення.

Краєзнавчі дослідження учнів вкотре продемонстрували велич людини, яка багато зробила, щоб відрити світові Україну та її талановитий народ і його історію, наповнену боротьбою за волю і незалежність.

За підсумками проведення акції всі учасники будуть нагороджені грамотами, планується видання збірки пошуково-краєзнавчих робіт.