ВІДБУВСЯ РОБОЧИЙ ВІЗИТ ДО ФІНЛЯНДСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ

У рамках проєкту EU4Skills на запрошення Фінського Національного агентства з питань освіти (EDUFI) з 23 по 27 січня 2023 року відбувся  робочий візит до Фінляндської Республіки, у якому взяла участь Оленa Алатаєвa як викладач предметів професійно-теоретичної підготовки Державного навчального закладу «Регіональний центр професійної освіти будівельних технологій Харківської області».

Метою візиту були передбачені зустрічі, які стосуватимуться розроблення професійних кваліфікацій та ключових компетентностей; фінансування професійної освіти на національному та регіональному рівнях; оцінювання результатів навчання; управління якістю освіти тощо.

У складі робочої групи були 15 представників системи професійної освіти з різних регіонів України: майстри виробничого навчання, викладачі професійно-теоретичної підготовки, заступники директорів з навчально-виробничої роботи, представники науково-методичних кабінетів, які вивчали найкращі практики професійної підготовки робітничих кадрів у Фінляндії.

Під час візиту вивчались основи професійної освіти в Фінляндії: як розробляються освітні програми та критерії оцінювання, як будується вся структура освіти в Фінляндії.

Учасники зустрічі відвідали Центр професійної освіти OMNIA (Фінляндія) (далі – Центр), де  навчання відбувається як в майстернях, так і на відкритих майданчиках, на робочих місцях. Термін навчання від 1 до 3 років. Строк навчання не залежить від програми, тому що здобувачі освіти навчаються за індивідуальними планами. Головне, щоб здобувачі професійної освіти  пройшли всі модулі, а за скільки часу учень засвоює навички – не має значення. Працевлаштування є обов’язковим. На сьогодні в Центрі навчається понад 40000 здобувачів освіти.