Світлій пам’яті вченого зі світовим ім’ям Леоніда Миколайовича ЛИТВИНЕНКА

           27 лютого 2023 р. на 85 році пішов із життя відомий вчений у галузі радіофізики і радіоастрономії, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премії ім. С.Я. Брауде НАН України, лауреат премії ім. М.М. Боголюбова НАН України, кавалер ордену «За заслуги» III ступеня, кавалер ордену князя Ярослава Мудрого V ступеня,почесний громадянин Харківської області, почесний директор Радіоастрономічного інституту НАН України академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор Леонід Миколайович ЛИТВИНЕНКО.
Усе життя вченого пов’язано із харківською наукою та Радіоастрономічним інститутом НАН України, який він очолював понад 30 років та який під його керівництвом став одним із провідних радіоастрономічних центрів світу.
Отримані Леонідом Миколайовичем наукові результати здобули високу оцінку світової фахової спільноти. Він став основоположником нового наукового напряму – теорії дифракції і поширення електромагнітних хвиль у композитних та багатошарових періодичних системах.
Велику увагу Леонід Миколайович приділяв вихованню наукової молоді, підготовці фахівців вищої кваліфікації. Багато його учнів стали провідними вченими і викладачами.
Усі його колеги з вдячністю пригадують притаманні йому природна інтелігентність, доброзичливість у спілкуванні зі співробітниками, оригінальний погляд на наукові проблеми.
Усе життя Леонід Миколайович Литвиненко віддав вірному служінню світовій і вітчизняній науці та своїм творчим доробком збагатив галузь радіофізики і радіоастрономії.
Висловлюємо щире і глибоке співчуття рідним, близьким і колегам Леоніда Миколайовича у зв’язку з цією непоправною втратою.