Харківський національний університет внутрішніх справ

Тип навчального закладу: університет
Рівень акредитації: ІV рівень
Коротка історична довідка:
У 1992 році створено при Українській юридичній академії Харківський інститут внутрішніх справ, який у 1993 році став самостійним навчальним закладом – Харківським інститутом внутрішніх справ МВС України, а з 1994 року – Університетом внутрішніх справ. У 2001 році закладу надано статус національного державного вищого навчального закладу. З 2005 року – Харківський національний університет внутрішніх справ. В університеті готують фахівців за державним замовленням у  навчально-наукових інститутах: підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції; заочного та дистанційного навчання; на факультетах підготовки фахівців – для підрозділів слідства, міліції  громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей, боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми. За кошти юридичних і фізичних осіб здійснюється підготовка фахівців на факультеті права та масових комунікацій. Підготовка фахівців здійснюється за шістьма напрямами: правознавство, правоохоронна діяльність, психологія, соціологія, фінанси і кредит, системи технічного захисту інформації. Університет надає вищу освіту за сімома спеціальностями: правознавство; правоохоронна діяльність; інформаційні управляючі системи та технології; системи технічного захисту інформації, автоматизація її обробки; психологія; соціологія; фінанси з наданням освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр».Також у складі університету функціонують Сумська філія, навчально-консультативні пункти в містах Євпаторія, Маріуполі, Мелітополь, Полтава, Сміл та Херсон.

В університеті працюють 62 доктори наук, 43 професори, 357 кандидатів наук, 178 доцентів. Створено власну систему підготовки науково-педагогічних кадрів у докторантурі, ад’юнктурі та аспірантурі за 14 спеціальностями. Ефективно працюють чотири спеціалізовані вчені ради із захисту дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата, доктора юридичних та кандидата психологічних наук.

Укладено угоди про співпрацю з провідними вищими навчальними закладами з підготовки поліцейських кадрів Російської Федерації, Білорусі, Франції, Німеччини тощо. Університет активно співпрацює, обмінюється досвідом з актуальних питань із представниками академій поліції Сполучених Штатів Америки, Швеції, Польщі та інших держав. Для всебічного розвитку особистості курсантів та студентів у ХНУВС створений Університет культури, який діє на громадських засадах. Спортивний клуб Харківського національного університету внутрішніх справ об’єднує секції з різних видів спорту: з тайського боксу, самбо, дзюдо та інших. Спортсмени університету визнані й відомі в усьому світі. Успішно виступає футбольний клуб, гравці якого – неодноразові чемпіони світу та  Європи з міні-футболу серед поліцейських.