Національна академія Національної гвардії України

Тип навчального закладу: академія
Рівень акредитації: ІV рівень
Коротка історична довідка:

У 1931 році в Помірках була заснована ІІ школа прикордонної охорони та внутрішніх військ (згодом ІІ об’єднана прикордонна школа). У квітні 1937 року школа стала називатися Харківським військовим училищем військ НКВС ім. Ф. Е. Дзержинського, згодом — Харківське військове училище внутрішніх військ. У 1975 році училище повністю перейшло на навчання курсантів за програмою вищого військового навчального закладу і стало називатися Харківським вищим військовим училищем тилу МВС СРСР. 2 січня 1992 року було створено Харківське вище військове училище Національної гвардії України, а у липні 1995 року назву училища було змінено на «Військовий інститут Національної гвардії України». З 1999-2000 рр. інститут отримав назву «Військового інституту внутрішніх військ МВС України». У 2006 році інститут реорганізовано в Академію. 26 травня 2006 року на підставі Указу Президента України Академії вручено Бойовий прапор.

 Кількість факультетів – 4.

Напрями підготовки:

6.160101 «Військове управління»,

6.020303 «Філологія»,

6.030601 «Менеджмент»,

6.070106 «Автомобільний транспорт»,

6.050502 «Інженерна механіка».

Педагогічні та науково-педагогічні працівники:

 Усього – 215, з них мають науковий ступінь:

 – кандидата наук – 113

 – доктора наук – 23

Міжнародна діяльність.

З метою підвищення рівня підготовки курсантів та студентів за спеціальністю «Переклад» в Академії внутрішніх військ МВС України викладають представники іноземних держав: Франції – Гійом Папійон, Німеччини – Маріо Пауль Радермархер.

Завдяки існуванню та дії двостороннього договору співробітництва з Французькою Жандармерією, на території Академії внутрішніх військ МВС України представник Франції Гійом Папійон викладає французьку мову. Це є неодмінно вагомим внеском у вдосконалення знань та кваліфікації не тільки курсантів та студентів, але й викладачів, які працюють в навчальному закладі. Адже пряме неопосередковане спілкування з носієм іноземної мови позитивно впливає на мовний рівень викладачів. На кафедрі іноземних мов існує гурток з вивчення французької мови, в якому викладає вище згаданий представник Французької Республіки.

З метою підвищення методичного рівня викладання німецької мови кафедрою «Фонетики та граматики» був запрошений викладач Німеччини Маріо Пауль Радермархер. Ці заняття дають можливість вдосконалити мовні якості студентів та курсантів навчального закладу, які запозичують особливості вимови німецької мови у викладача.