Державний навчальний заклад “Регіональний механіко-технологічний центр професійної освіти Харківської області”

1) Професійно-технічний навчальний заклад неодноразово змінював свою назву.

Відповідно до спільного наказу начальника Харківського обласного управління трудових резервів та управлінням Харківенерго від 24.08.1943 №85/129 створено Харківське Ремісниче училище № 2, що з 1 березня 1944 р. реорганізовано у спеціалізований навчальний заклад на базі Державної електростанції № 3 м. Харкова та йому встановлено повне найменування: Ремісниче училище № 18 м. Харкова.

Згідно із наказом начальника Харківського обласного управління трудових резервів від 01.11.1961 № 316 на базі Ремісничого училища № 18  м. Харкова створено Міське професійно-технічне училище № 18, що наказом начальника Харківського обласного управління професійно-технічної освіти від 23.04.1973 № 91 реорганізовано в Середнє професійно-технічне училище № 18 м. Харкова, яке відповідно до наказу управління освіти Харківської обласної державної адміністрації від 11.02.1993 № 82 перейменовано в Професійно-технічне училище № 18 м. Харкова.

Наказом начальника Харківського обласного управління професійно-технічної освіти від 21.08.1984 № 372 Рокитненське сільське професійно-технічне училище № 4 перейменовано в Середнє професійно-технічне училище № 54 с. Рокитне на базі якого наказом Міністерства освіти України від 10.02.1997 № 32 створено Рокитненське училище-агрофірма.

Наказом Міністерства освіти України від 04.06.1997 р. № 194 «Про вдосконалення мережі професійно-технічних навчальних закладів у Харківській області» та наказом управління освіти Харківської обласної державної адміністрації від 09.06.1997 філія Красноградського професійно-технічного училища передана до Рокитненського училища-агрофірми.

Згідно із наказом Міністерства освіти і науки України від 31.12.1999 № 451 Рокитненське училище-агрофірма реорганізовано в Професійно-технічне училище № 54 с. Рокитне.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 13.06.2003 № 380 «Про вдосконалення мережі професійно-технічних навчальних закладів Харківської області» Професійно-технічне училище № 18 м. Харкова, Професійно-технічне училище № 54 с. Рокитне реорганізовані шляхом зміни типу та їм встановлено повне найменування, відповідно: Харківський професійний електромеханічний ліцей, Рокитненський професійний аграрний ліцей.

Згідно із наказом Міністерства освіти і науки України від 30.06.2009 № 590 «Про припинення юридичної особи Харківського професійного ліцею хлібопекарського виробництва Харківської області»:

– припинено Харківський професійний ліцей хлібопекарного виробництва шляхом приєднання до Харківського професійного електромеханічного ліцею;

– реорганізовано Харківський професійний електромеханічний ліцей шляхом зміни типу та найменування та на його базі створений Державний навчальний заклад «Харківське вище професійне механіко-технологічне училище».

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 23.02.2016 № 148 «Про реорганізацію Рокитнянського професійного аграрного ліцею»:

– припинено Рокитнянський професійний аграрний ліцей та Мереф’янську філію Рокитнянського професійного аграрного ліцею шляхом приєднання до Державного навчального закладу «Харківське вище професійне механіко-технологічне училище»;

– змінено тип і найменування Державного навчального закладу «Харківське вище професійне механіко-технологічне училище» на ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «РЕГІОНАЛЬНИЙ МЕХАНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (скорочене найменування українською мовою: ДНЗ «РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР»)

 

2) Перелік професій та спеціальностей за якими здійснюється навчання

Первинна професійна підготовка, професійно-технічне навчання осіб за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», здійснюється за професіями:

Слюсар з ремонту автомобілів; Електрозварник ручного зварювання
Слюсар з ремонту автомобілів
Слюсар з ремонту автомобілів; Слюсар-ремонтник
Слюсар з ремонту автомобілів; Електрогазозварник
Кухар; Кондитер
Кондитер; Продавець продовольчих товарів
Пекар; Кондитер
Пекар; Кондитер; Кухар
Пекар; Кухар
Оператор комп’ютерного набору; Касир (в банку)
Електрогазозварник; Рихтувальник кузовів
Електрогазозварник
Маляр; Штукатур; Лицювальник-плиточник
Оператор швацького устаткування; Швачка
Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва; Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; Водій автотранспортних засобів
Слюсар з ремонту автомобілів; Водій автотранспортних засобів
Озеленювач
Штукатур
Молодший спеціаліст. Зварювальне виробництво

 

3) ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «РЕГІОНАЛЬНИЙ МЕХАНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» є правонаступником всього майна, прав і обов’язків Державного навчального закладу «Харківське вище професійне механіко-технологічне училище», Рокитненського професійного аграрного ліцею та Мереф’янської філії Рокитненського професійного аграрного ліцею та має у своєму складі два спеціалізованих територіально відокремлених відділення.

Місцезнаходження юридичної особи Регіонального Центру: Україна, 62472, Харківська область, Харківський район, місто Мерефа, вулиця Дніпровська, 207

Місцезнаходження спеціалізованого територіально відокремленого відділення Регіонального Центру, створеного на базі припиненого Державного навчального закладу «Харківське вище професійне механіко-технологічне училище: Україна, 61105, місто Харків, вулиця Морозова, 20а.

Місцезнаходження спеціалізованого територіально відокремленого відділення Регіонального Центру, створеного на базі припиненого Рокитнянського професійного аграрного ліцею: Україна, 63211, Харківська область, Нововодолазький район, село Рокитне, вулиця Молодіжна, 2.

Навчально-виробничий процес у Регіональному Центрі ґрунтується на принципах гуманістичної особистісно орієнтованої педагогіки, демократизму, незалежності від політичних, громадських, релігійних об’єднань, на спільній діяльності педагогічних працівників, учнів, слухачів, батьків, колективів підприємств, установ та організацій, може включати природничо-математичну, гуманітарну, фізичну, загальнопрофесійну, професійно-теоретичну, професійно-практичну підготовку, а також виховну роботу з учнями, слухачами.

Зміст навчально-виробничого процесу та термін навчання у Регіональному Центрі визначаються робочими навчальними планами і програмами, які розроблені Регіональним Центром спільно з підприємствами-замовниками на основі типових навчальних планів і програм, а також, відповідно до вимог Державного стандарту професійно-технічної освіти. Основними замовниками кадрів є наступні підприємства та організації:

  • ВАТ ХМЗ «Світло Шахтаря»,
  • ДП «Завод ім. Малишева»,
  • ПАТ КБ «ПриіваБанк»,
  • ЗАТ «Хлібзавод «Салтівський»»,
  • КП «Комбінат дитяче харчування»

Учні, які мають базову загальну середню освіту, можуть одночасно з набуттям професії здобувати повну загальну середню освіту в Регіональному Центрі або в іншому навчальному закладі. Загальноосвітня підготовка учнів у Регіональному Центрі здійснюється відповідно до Державних стандартів загальної середньої освіти з урахуванням профільності навчання та специфіки умов набуття робітничої професії.

Акредитований Регіональний Центр може присвоювати випускникам, які завершили  повний курс  навчання на третьому ступені  професійно-технічної освіти, як високий рівень робітничої кваліфікації (розряд, клас, категорію), так і освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст».

Регіональний Центр самостійно обирає форми та методи організації навчально-виробничого процесу, а педагогічні працівники самостійно, з урахуванням положень загальної педагогіки, визначають засоби і методи навчання та виховання учнів, слухачів, а також, поряд з уроками практикуються лекційні та семінарські заняття, співбесіди, практикуми, самостійні дослідні та лабораторно-практичні роботи, курси на основі інформаційних технологій, інші форми активного оволодіння знаннями, уміннями та навичками.