Барвінківський професійний аграрний ліцей

Навчальний заклад заснований у 1963 році, як училище механізації сільського господарства. В 2003 році його реорганізовано у Барвінківський професійний аграрний ліцей.

Сьогодні ліцей – сучасний навчальний заклад по підготовці кваліфікованих робітників сільського господарства, офісних працівників, працівників харчової промисловості. Підготовка на базі 9-х та 11-х класів здійснюється за такими професіями: слюсар з ремонту с/г машин та устаткування, тракторист-машиніст с/г виробництва (категорія А1, А2, В1), водій автотранспортних засобів (категорія С1); кухар-кондитер; оператор комп’ютерного набору, офісний службовець (бухгалтерія). Важливо, що учні  водночас з опануванням професії здобувають і повну загальну середню освіту.

Навчальний процес у  ліцеї забезпечують 9 майстрів виробничого навчання та 11 викладачів, які беруть активну участь у всіх обласних семінарах та оглядах-конкурсах. Педагогічний колектив прагне підготовити  не тільки висококваліфікованих робітників, які працюватимуть на   агропромислових підприємствах району та області, а й сформувати людину, здатну жити і працювати в суспільстві, бути гідним громадянином України.

За роки діяльності навчального закладу підготовлено понад 15 тисяч кваліфікованих робітників , які працюють майже в кожному господарстві району.

Матеріально-технічна база розрахована на 520 учнів та відповідає вимогам Державних стандартів професійно-технічної освіти. В наявності 20 навчальних кабінетів, 4 лабораторії, комп’ютерний клас, навчальна майстерня, автодром, їдальня, спортивна  зала та інші приміщення для гурткової, секційної роботи, стадіон, бібліотека з читальною залою, що оснащені сучасним обладнанням. Для проживання учнів є два гуртожитки на 100 осіб кожен. У ліцеї створені всі умови щодо організації житлово-побутових умов, медичного обслуговування та харчування учнів.

Значна увага в ліцеї приділяється співробітництву з соціальними партнерами: ТОВ АФ «Подолівська», СТОВ «Барвінківська», ТОВ АФ «Барвінок» та іншими агропромисловими підприємствами району. Ці підприємства надають учням ліцею робочі місця, навчально-виробничі ділянки для проходження виробничої практики та можливість працевлаштування.

Життя учнівської молоді в ліцеї  цікаве та насичене різними подіями. Під час навчання учні отримують професійні знання й навички, беруть активну участь в учнівському самоврядуванні, займаються в гуртках технічної творчості, художньої самодіяльності, предметних гуртках та спортивних секціях,  тобто створені всі умови для самореалізації кожного вихованця.

Сучасна матеріально-технічна база, наявність висококваліфікованих викладачів, майстрів виробничого навчання створюють умови, які забезпечують засвоєння глибоких знань, надбання професійних навичок, необхідних майбутнім фахівцям.