Про День Безпечного Інтернету

09 лютого 2016 року відмічається День безпечного Інтернету (SID) організований мережами та за підтримки Європейської комісії для просування ідеї відповідального використання онлайн – технологій та мобільних приладів особливо дітьми та молоддю.

В Україні в цей день у закладах освіти, бібліотеках, дитячих та молодіжних клубах, у медіа та на сторінках соціальних мереж  діти та дорослі обговорюють питання безпечної поведінки в Інтернеті, потенційних загроз, випадки порушення прав людини та механізми їх захисту.

Ідея он-лайн-безпеки еволюціонувала останні роки, змінюючи фокус від забезпечення  «безпечного» Інтернету до створення «кращого» Інтернету. В цьому питанні, незважаючи на те: діти чи молодь, батьки чи вихователі,  педагоги  чи соціальні працівники – всі можуть відігравати свою роль.

  • діти та молодь можуть допомогти створити кращий Інтернет, поводячись позитивно та ввічливо онлайн, реагуючи на негатив, виступаючи проти кібербулінгу, повідомляючи про неналежний або нелегальний контент, що вони бачать;
  • батьки і вихователі можуть допомогти створити кращий Інтернет через підтримку відкритого діалогу з дітьми щодо їх онлайн життя; допомагаючи дітям знаходити та використовувати якісні цифрові ресурси;
  • педагоги та соціальні працівники можуть допомогти створити кращий Інтернет через формування у вихованців навичок цифрової грамотності, що потрібні для безпечного користування Інтернетом;
  • провайдери послуг та контенту можуть відігравати роль через створення та просування позитивного контенту та безпечних сервісів; впроваджуючи легкі у користуванні інструменти та надаючи швидкий доступ до підтримки у разі виникнення проблемних питань.

 

       Дізнатися більше про День Безпечного Інтернету  можна за посиланням

www.saferinternetday.org.

            Повідомити  про події у соціальних мережах, використовуючи хештег #SID2016Ukraine.

                  Можете використовувати відео  каналу «Права людини та Інтернет» за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCeuQLmBXJMdjLl5lUEUQDlA.

             Урок Інтернет-безпеки можна завантажити за посиланням: http://startuem.lg.ua/?p=1445.

Завантажити посібник «Освіта в сфері прав людини в Інтернеті» можна за посиланням: https://www.academia.edu/18492034/Освіта_в_сфері_прав_людини_в_Інтернеті._Human_rights_in_the_Internet._Manual_for_educators_and_youth_workers.

Пройти онлайн курс «Права людини та Інтернет», що передбачає ознайомлення Інтернет-користувачів з їх правами в онлайн середовищі можна за посиланням: http://hr-online.org.ua/ua/kursi/ .