Відкриття меморіальної дошки Герою Небесної Сотні Євгену Котляру

Сьогодні, 19 лютого 2016 року у Харківському національному університеті радіоелектроніки (пр. Науки 14) відбувся урочистий мітинг з нагоди встановлення меморіальної дошки Герою України, Герою Небесної  Сотні Євгену Котляру.

Згадати його подвиг та  висловити співчуття сім’ї Євгена прийшли викладачі та студенти університету, в якому він навчався, друзі та знайомі.

Розпочався захід з виконання Гімну України, під час якого відбулось  почесне відкриття меморіальної дошки Герою України Євгену Котляру. На дошці зображено портрет усміхненого Євгена та підпис «Герої не вмирають».

Зі словами скорботи звернулась до присутніх директор Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації Вікторія Аннопольська. «У ці дні ми вшановуємо пам’ять наших Героїв. Герой України Євген Котляр був одним з трьох харків’ян, які поклали своє життя заради майбутнього нашої країни. Він не поступився своїми ідеалами навіть перед обличчям смерті, – підкреслила Вікторія Аннопольська. – Сьогодні я хочу вклонитися батькові Євгена, Миколі Івановичу, за те, що виховав справжнього чоловіка та патріота».

Також виступив т.в.о. ректора Едуард Юхимович Рубін який зазначив, що ця меморіальна дошка означає, що Євген віддав життя не просто так. Вона нагадуватиме молоді, що хтось загинув за них і спонукатиме їх до розвитку…Герої не вмирають!…Слава Україні – Героям слава!

Промова батька Героя Небесної Сотні Котляра М.І., який написав в пам’ять своєму сину вірш, нікого не залишила байдужим.

«Моя кровинка, я горжусь тобой

В тылу не ждал огонь заградотряда

Ты мог уйти. Ты принял этот бой,

Хотя свистели роем пули рядом.

Когда на землю падали друзья

— С фанерками нельзя в такую драку! —

Казалось — даже выстоять нельзя,

Вы поднялись и Вы пошли в атаку

Я б так не смог. Немногие б смогли.

Склоняюсь к дорогому изголовью.

Вы гордость, совесть, честь своей земли,

И землю эту Вы полили кровью

Прости, я снова плачу, мой герой.

Ты принял не спонтанное решенье.

Как ты мне нужен здесь, сейчас, живой

Я ненавижу жертвоприношенье»

 

Присутні у промовах згадували, що Євген був на Євромайдані від початку грудня 2013 року, майже всі ночі провів на Майдані, чергував на барикадах, прикривав людей від силовиків щитом, переносив поранених.

На завершення заходу зі словами скорботи виступив голова Студентського сенату Богдан Стеблянко.

У рамках заходу в актовій залі університету відбувся показ документального фільму «Герої не вмирають» про трьох наших земляків – Героїв Небесної Сотні Євгена Котляра, Влада Зубенка і Юрія Паращука.