Підписання «Угоди про співробітництво з реалізації проекту щодо забезпечення первинної підготовки фахівців для нафтогазової галузі»

28 вересня 2018 року у ХНУМГ ім. О.М. Бекетова відбулось підписання «Угоди про співробітництво з реалізації проекту щодо забезпечення первинної підготовки фахівців для нафтогазової галузі» між Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова та Київською міською організацією роботодавців нафтогазової галузі, до якої входять підприємства Групи Нафтогаз, за участі Технологічного інституту Південної Альберти (Канада). 

ХНУМГ ім. О.М. Бекетова спільно з Групою Нафтогаз виступає партнером у реалізації проекту з розвитку та впровадження сучасних спеціалізацій нафтогазової галузі на базі Університету. В рамках реалізації проекту протягом 2017 року було обговорено напрямки розвитку, розроблено всі необхідні документи для співробітництва спільно з представниками організацій-учасниць прийняті рішення по модернізації навчальної програми за спеціальністю «Нафтогазова інженерія та технології». Нові навчальні програми будуть реалізовані викладачами ХНУМГ ім. О.М. Бекетова та провідними фахівцями Групи Нафтогаз на базі досвіду реалізації подібних програм Технологічного інституту Південної Альберти (SAIT) та матимуть практико-орієнтований підхід, враховуючи потреби роботодавця.

Підписання даної Угоди є одним із головних напрямків Стратегічного плану розвитку Університету з розширення глобальної політики та використання потенціалу розвитку, інтернаціоналізації всіх сфер діяльності Університету, в тому числі шляхом розробки освітніх програм за міжнародними стандартами, заохочення іноземних фахівців до співпраці у викладацькій та науковій сферах, а також обміну досвідом із міжнародними партнерами.

В свою чергу, Група Нафтогаз має сформувати кількісний та якісний прогноз потреби у фахівцях для галузі на найближчі п’ять років, а також розробити комплекс вимог до знань, досвіду та навичок випускників (професійний стандарт галузі). Крім того, Київська міська організація роботодавців нафтогазової галузі, за допомогою своїх членів, бере на себе зобов’язання забезпечити працевлаштування студентів, які успішно засвоїли навчальну програму.

За словами Маргарити Короткової, директора з управління персоналом та соціальної політики Групи Нафтогаз, рівень первинної підготовки фахівців нафтогазової галузі наразі є недостатнім. Відтак роботодавці змушені витрачати кошти на посилене додаткове навчання випускників за спеціальністю протягом 6-12 місяців. Вирішенням цієї проблеми має стати тісна взаємодія роботодавців і навчальних закладів. Тільки за цієї умови підприємства отримуватимуть фахівців, озброєних останніми досягненнями світових технологій. Компаніям галузі потрібні молоді амбітні кадри, які готові плідно працювати одразу після завершення навчання.

 

 

Участь у заході взяли: Володимир Бабаєв – ректор ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, Маргарита Короткова – директор з управління персоналом та соціальної політики Групи Нафтогаз, Володимир Ігнатьєв – заступник Директора Департаменту науки і освіти ХОДА – начальник управління освіти і науки.

 

*****

Київська міська організація роботодавців нафтогазової галузі – член Всеукраїнського галузевого об’єднання «Федерація роботодавців нафтогазової галузі», неприбуткова громадська організація, яка об’єднує роботодавців нафтогазової галузі міста Києва. Одним з напрямів роботи Організації роботодавців є вжиття заходів щодо підвищення якості системи професійної освіти, зокрема, шляхом запровадження нових форм співробітництва між роботодавцями та закладами вищої освіти, закладами професійної освіти. До членів Організації роботодавців входять підприємства Групи Нафтогаз: НАК «Нафтогаз України»; АТ «Укргазвидобування»; АТ «Укртрансгаз»; АТ «Укртранснафта»; АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз»; ДП «ВУГЛЕСИНТЕЗГАЗ УКРАЇНИ»; ДП «ЗАКОРДОННАФТОГАЗ»; ДП «УКРАВТОГАЗ»; ДП «НАФТОГАЗ-ЕНЕРГОСЕРВІС».

 

Технологічний інститут Південної Альберти (Southern Alberta Institute of Technology) – один з провідних Інститутів Канади, що спеціалізується на підготовці фахівців для нафтогазової галузі, лідер у галузі прикладних досліджень та інновацій на виробництві.