Гендерний відкритий університет: новий досвід, нові перспективи

У Центрі гендерної культури вшосте відбулося навчання у Гендерному відкритому університеті. Партнерський просвітницький проєкт «Гендерний відкритий університет: гендерна грамотність і культура професійної молоді» реалізується з 2016 року за ініціативи КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. Цьогорічне навчання відбулося  в оновленому форматі з розширенням цільової аудиторії та тематики. Головною особливістю курсу стала практична  спрямованість.

Різноманітним був склад тих, хто навчалися. Серед бажаючих отримати нові знання і навички з гендерної тематики були студентки, вчительки, лікарі, психологині, працівники реабілітаційних центрів м. Харкова. Вони активно обговорювали проблеми, дискутували, надавали пропозиції та відкрито ділилися власним життєвим та професійним досвідом.

Освітній процес проходив згідно оновленої програми, до якої були включені відвідування експозицій Музею жіночої та гендерної історії, міні-тренінги та інтерактиви: «Гендерне конструювання: як вибудовується необхідна суспільству свідомість?», «Гендерночутлива мова – «карт-бланш» у протидії дискримінації», «Насильство та залежна поведінка в родині: два полюси проблеми гендерної нерівності», «Форум-театр як ефективний метод профілактики та подолання наслідків насильства», «Гендерне маркування агресії та жертовності», «Інноваційні лайфхаки у житті та професії сучасної людини як інструмент вибудовування суспільства рівних можливостей», «Гендерна рівність та недискримінаційний підхід як основа розбудови суспільства», «Візуалізація як засіб просування ідей гендерної рівності та недискримінації в інформаційному суспільстві», «Гендерні детермінанти профілактики ВІЛ-інфекції». У курс було включено ознайомлення із шведським досвідом впровадження гендерного підходу в життя європейської країни. Заняття проводилися з використанням інноваційних, різноманітних, сучасних форм і методів роботи з молоддю.

За відгуками слухачів і слухачок навчання було цікавим, практичним та корисним: «Отримання сертифікату  є моєю особистою перемогою», «Я б із задоволенням продовжила навчання», «Навчання на одному диханні…Декілька годин пролітали як одна мить». Серед побажань, що почули організаторки: «Було б дуже добре отримати якесь творче завдання на початку курсу та захистити його на закінчення», «Було б добре, якщо б було більше вправ на командоутворення, адже за період навчання ми стали однією командою». На закінчення курсу – тестування, інтерактивна гра «Крізь скляну стелю» та урочисте вручення сертифікатів.