Особливості вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

20 січня 2023 року у Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої МОН, Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

НМТ складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія.

Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

НМТ буде складатися вступником протягом одного дня у форматі комп’ютерного тестування загальною тривалістю 180 хвилин. Складання НМТ в один день зменшує безпекові ризики учасників тестування, робить більш безпечною та простою організацію проведення НМТ, дозволяє уникнути зайвих логістичних витрат державі та родинам учасників випробувань.

Будуть збережені усі пільги та пільгові категорії, зокрема для мешканців тимчасово окупованих територій.

Для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.