Світлої пам’яті Миколи Федоровича Шульги

Із глибоким сумом сповіщаємо, що 23 січня 2024 року на 77 році пішов з життя відомий український вчений в галузі квантової електродинаміки і фізики взаємодії частинок високої енергії з речовиною, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений діяч науки і техніки України, генеральний директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», академік-секретар Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України, академік НАН України Микола Федорович Шульга.

Микола Федорович Шульга народився в 1947 р. у Харкові. Закінчив фізико-технічний факультет Харківського державного університету ім. О.М. Горького з відзнакою. З 1973 р. наукова та організаційна діяльність М.Ф. Шульги тісно пов’язана з ХФТІ (нині-ННЦ ХФТІ), де він обіймав посади провідного, старшого наукового співробітника, начальника цільового теоретико- експериментального відділу у відділенні ядерної фізики ХФТІ, директора Інституту теоретичної фізики, заступника генерального директора, а з 2016 року- генерального директора провідної наукової установи .

Визначну роль у становленні М.Ф. Шульги як ученого відіграв видатний фізик-теоретик академік Олександр Ілліч Ахієзер. Їх активна та плідна співпраця тривала 30 років.

М.Ф. Шульга – автор і співавтор близько 300 наукових праць, зокрема 12 монографій та монографічних оглядів, опублікованих у провідних вітчизняних і закордонних виданнях. Напрями його наукових досліджень пов’язані з теоретичною фізикою, фізикою високих енергій, ядерною фізикою, фізикою взаємодії швидких заряджених частинок з речовиною, фізикою атомних реакторів.

Наукові досягнення Миколи Федоровича здобули високу оцінку фахової наукової спільноти. Шульга М.Ф. проводив активну науково-організаційну роботу як член програмних комітетів низки міжнародних наукових конференцій.

Велику увагу Микола Федорович приділяв роботі з молодими фізиками. Упродовж багатьох років М.Ф. Шульга викладав у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, очолював кафедру ядерної та медичної фізики університету (нині кафедра фізики ядра та високих енергій ім. О.І. Ахієзера), він є почесним доктором Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.

З перших днів війни Микола Федорович проявив твердість характеру, особисту мужність і витримку, очоливши напружену роботу з ліквідації наслідків вибухів, організації роботи ННЦ ХФТІ в зоні активних бойових дій. Селище П’ятихатки, де містяться основні наукові потужності установи, потрапило під жорстокі обстріли ворога.

Завдяки своїм високим людським якостям, винятковій працелюбності і дивовижній працездатності та непересічному таланту фізика-теоретика Микола Федорович здобув великий авторитет і повагу в науковому середовищі.

Все своє життя Микола Федорович віддав служінню науці і своїй рідній науковій установі.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким і колегам покійного у зв’язку з цією непоправною втратою.