Проєкт «5 кроків до здорового харчування»

У грудні 2023 – січні 2024 в 15 закладах загальної середньої освіти м. Харків та Харківської області пройшов проєкт «5 кроків до здорового харчування».
Проєкт реалізовується Центром громадського здоров’я України, за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та на регіональному рівні фахівцями відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» у співпраці з Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації та Департаментом освіти Харківської міської ради.
Мета проєкту – підвищити рівень обізнаності всіх учасників освітнього процесу (учнів, вчителів, батьків) щодо важливості здорового харчування, формування культури заохочення здорового вибору та дбайливого ставлення до свого здоров’я.
Цілі проєкту:
провести в школах інформаційно-просвітницькі заходи щодо здорового харчування та його впливу на здоров’я для вчителів та учнів;
запустити інформаційні кампанії шляхом розміщення інформаційних матеріалів в школах (плакати та лефлети) і на сторінках соціальних мереж для поширення корисних знань про харчування;
провести серед учнів конкурси та вікторини для закріплення набутих знань та підтримання інтересу до теми здорового харчування;
провести підсумкові заходи та нагородження активних учасників проєкту.
З учнями 9-11 класів проводяться навчальні вебінари та презентації в онлайн форматі щодо важливості правильного вибору здорового раціону їжі, обмеження цукру, солі та відмови від страв, що містять трансжири, про корисне співвідношення продуктів при наповненні «тарілки здорового харчування», необхідність дотримання питного режиму тощо. Проводяться вікторини, ігри, анкетування з метою засвоєння матеріалу та підтримки зацікавленості до теми здорового харчування.
Збереження й зміцнення здоров’я учнів, формування в них дбайливого ставлення до свого здоров’я допоможуть виростити здорове покоління.

За результатами проведених заходів визначено переможців:
Комунальний заклад «Харківська спеціальна школа № 8» Харківської обласної ради;
Комунальний заклад «Роганський академічний ліцей Роганської селищної ради Харківського району Харківської області.

Заклади-переможці отримали подарунки від організаторів.