Dідбувся Всеукраїнський семінар-практикум за темою «Особливості організації віртуальних хорових проектів. Алгоритм створення віртуального хору»

16 березня 2024 року в Комунальному закладі «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» відбувся Всеукраїнський семінар-практикум за темою «Особливості організації віртуальних хорових проектів. Алгоритм створення віртуального хору» з метою підвищення професійного рівня керівників вокально-хорових колективів, подальшого розвитку академічного співу серед дітей та молоді, популяризації кращих зразків класичної музики, пропаганди творів українських композиторів семінар проведено дистанційно в онлайн-форматі в синхронному режимі з використанням сервісу для відеоконференцій Zoom.

У семінарі взяли участь 148 осіб закладів освіти з усіх областей України. Найбільше учасників представлено з Сумської, Полтавської, Харківської, Івано-Франківської, Миколаївської, Вінницької областей.

З вітальними словами до учасників семінару звернулися Геннадій Шкура, директор Українського державного центру позашкільної освіти, Тетяна Підберезкіна, директорка Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», Ірина Лопатіна, завідувачка художньо-естетичного відділу Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості».

Доповідачами семінару стали педагоги двох великих творчих колективів Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», що носять звання «Народний художній колектив» – хор «Співочі пташки» та хор «Весняні голоси». Про особливості освітньої діяльності народного художнього колективу хору «Співочі пташки», реалізацію виконання вокальних вправ та проведення концертної діяльності, технічне та програмне забезпечення, що стане в нагоді керівникам вокально-хорових колективів під час дистанційної роботи, розповили Юлія Іванова, кандидат мистецтвознавства, керівник гуртка старшого хору «Співочі пташки», доцент кафедри хорового та оперно-симфонічного диригування Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського та Аліна Ткаченко, керівник гуртка старшого хору «Співочі пташки». У доповіді «Віртуальний хоровий проєкт як результат дистанційного навчання» Олексій Фартушка, доктор філософії, керівник гуртка старшого хору «Весняні голоси», декан виконавсько-музикознавчого факультету, доцент кафедри хорового та оперно-симфонічного диригування Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського та Олександр Штапура, керівник гуртків, хормейстер народного художнього колективу хору «Весняні голоси», поділилися з учасниками семінару своїми напрацюваннями щодо організації віртуальних хорових проєктів, принципів та методів колективного музикування в умовах дистанційного навчання, технічною реалізацією звуковедення та мастерингу, рекомендаціями щодо відеомонтажу під час створення віртуального хорового твору.

Доповідачі семінару також звернули увагу на необхідність надання психологічної підтримки дітям та підліткам під час дистанційних форм роботи, доцільність використання сайту творчого колективу, сторінок у соціальних мережах як засобів налагодження комунікації між педагогами та вихованцями, месседжерів для швидкого інформування, проведення інтерактивних змагань та конкурсів, планування та організації творчих активностей.

Учасники семінару підкреслили високий рівень та корисність наданої інформації, обговорили проблеми використання Zoom-конференцій для проведення дистанційних творчих зустрічей, висловили побажання в подальшому продовжувати зустрічі для обміну досвідом між хоровими колективами.

Посилання на відео семінару: https://www.youtube.com/watch?v=0yaccVL40BM