Комунальний заклад «Наталинський ліцей Наталинської сільської ради Красноградського району Харківської області»

Комунальний заклад «Наталинський ліцей Наталинської сільської ради Красноградського району Харківської області»

 

Харчування в Комунальному закладі «Наталинський ліцей Наталинської сільської ради Красноградського району Харківської області» здійснюється відповідно до статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 56 Закону України «Про освіту», постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та рішення ІІ сесії VІІІ скликання Наталинської сільської ради Красноградського району Харківської області від 10.12.2020 року № 40-VІІІ «Про встановлення вартості харчування в закладах загальної середньої освіти Наталинської сільської ради на 2021 рік».

Станом на 01.03.2021 року гарячим харчуванням у закладі освіти охоплено 306 учнів (89,7 %). Із них 1-4-х класів – 146 учнів (100%), 5-11-х класів – 160 учнів (79,6 %). Також в ліцеї організовано безкоштовне харчування для учнів пільгового контингенту: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення ООС (АТО); дітей вимушених переселенців; дітей, батьки яких постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах.

Адміністрація закладу освіти веде постійний контроль за організацією харчування: погоджує в управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства перспективне меню на кожний календарний період; забезпечує систематичний контроль та аналіз виконання натуральних норм харчування і якістю продукції, яка надходить до їдальні; здійснює контроль організації пільгового харчування дітей.

Щоденне меню закладу освіти знаходиться в доступному для дітей та батьків місці та затверджується директором ліцею. Для учнів, які перебувають на диспансерному обліку і за станом здоров’я потребують дієтичного (щадного) харчування, організовано відповідне харчування.

У 2020 році було проведено реконструкцію харчоблоку. На сьогоднішній день харчоблок доукомплектовано новим обладнанням, яке відповідає вимогам НАССР. Так для приготування страв використовуються: електроплита з антипригарним покриттям; зручна і швидка у використанні хліборізка, що дозволяє заощадити час, а також уберегти персонал від можливих травм; тістоміс, який робить булочні вироби добре вимішеними та пухкими; електропательня, яка використовується для обсмаження м’ясних продуктів; картоплечистка; овочерізка з насадками; посудомийна машина, яка має декілька функцій та забезпечує якісну обробку посуду; електричні ваги тощо.

В Наталинському ліцеї на лінії роздачі, використовується марміт, що дозволяє зберігати страви в заданому температурному режимі; пароконвектомат, який служить для обсмаження продуктів гарячим повітрям та готує їжу на пару, що забезпечує збереження вітамінів та економить витрати енергії за рахунок швидкості приготування страв. Харчоблок забезпечено кухонним та столовим посудом, миючими та дезінфікуючими засобами, які зберігаються в окремо відведених місцях. Увесь посуд сертифікований, наявні сертифікати й для засобів гігієни. В повному обсязі наявне холодильне обладнання, що дозволяє зберігати продукти з дотриманням товарного сусідства.

Харчоблок естетично оформлений, облаштований необхідними меблями, що мають гігієнічне покриття, легко миються, стійкі до гарячої води та дезінфікуючих засобів. У їдальні створені умови для гігієнічних заходів – миття рук учнями перед прийомом їжі.

Приміщення харчоблоку забезпечені проточною холодною та гарячою водою, електросушарками. Створені умови для особистої гігієни працівників харчоблоку.

Педагогічний колектив системно формує культурно-гігієнічні навички харчування школярів: своєчасний прийом їжі, дотримання графіку харчування, миття рук до і після прийому їжі, культуру поведінки учнів за столом.